You are currently viewing Titus Corlățean, despre vizita preşedintelui Ungariei: Instituţiile statului român au fost lipsite de profesionalism şi slabe

Titus Corlățean, despre vizita preşedintelui Ungariei: Instituţiile statului român au fost lipsite de profesionalism şi slabe

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a avut, în cadrul conferinței de presă a PSD Dâmbovița, de astăzi, o luare de poziție extrem de dură, pe subiectul vizitei președintelui Ungariei, în România. Senatorul dâmbovițean a opinat că instituțiile statului român au fost „lipsite de profesionalism şi slabe”, permițând că pe teritoriul nostru să se întâmple lucruri care „ne-au deranjat”.

A fost o vizită gestionată de o manieră extrem de deficitară la nivel politic şi politico-diplomatic în statul român. Instituţiile statului român, în opinia mea, au fost lipsite de profesionalism şi slabe în gestionarea acestei vizite, pentru că există nişte reguli în materia aceasta. Mai ales când ai de-a face cu vizita unui preşedinte nou ales şi mai ales într-o relaţie bilaterală aşa cum este cea dintre România şi Ungaria, cu un anumit istoric (…) Această vizită era bine-venită să aibă loc pe teritoriul României, dar respectând regulile, cu o notificare şi cu o înţelegere de vizită oficială sau măcar de lucru, cu o primire la Cotroceni, la preşedintele Klaus Iohannis şi după aceea putea să aibă şi o componentă privată. Nu s-a întâmplat acest lucru şi, din păcate, gestiunea, în primul rând politic, şi aici responsabilitatea de vârf aparţine Preşedinţiei României şi preşedintelui Iohannis, care au permis ca această vizită cu caracter privat să aibă loc în Transilvania cu un set de simbolistici, dintre care unele ne-au deranjat”, a afirmat senatorul dâmbovițean.

Corlățean a adăugat că, trebuia să se transmită de la Bucureşti, pe canale diplomatice,  că vizita, în forma avută, este inoportună.

O astfel de vizită, la modul la care a fost construită şi proiectată şi notificată, ar fi trebuit comunicată de la Bucureşti spre Budapesta pe canalele corecte, diplomatice, discret, ca fiind inoportună. Or, statul român a acţionat greşit permiţând o vizită în care s-au realizat nişte chestiuni care sunt profund deranjante pentru naţiunea română şi pentru statul român. Când cineva pe teritoriul României vine şi pretinde de la nivelul funcţiei prezidenţiale de la Budapesta că este preşedintele tuturor maghiarilor şi că îi reprezintă pe toţi maghiarii de pretutindeni, inclusiv pe maghiarii care sunt cetăţeni ai României şi trăiesc în România, este un lucru de neacceptat din punct de vedere politic şi ar fi trebuit să primească o replică corespunzătoare”, a declarat Titus Corlăţean.

AUTOR: F.S.