You are currently viewing România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Un grup de zece țări est-europene, printre care și România, a adresat o petiție Comisiei Europene privind renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, într-o scrisoare citată de publicația POLITICO, invocând o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cerințele din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Semnatarii susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

De asemenea, se solicită garanții privind protecția vaccinurilor împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinurile neutilizate, pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii, într-un mod mai coordonat.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și îi este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

AUTOR: F.S.