You are currently viewing Președintele Colegiului Medicilor: cei de la ţară nu au acces la sistemul medical, ceea ce este o dramă într-o ţară a secolului nostru, este de neacceptat

Președintele Colegiului Medicilor: cei de la ţară nu au acces la sistemul medical, ceea ce este o dramă într-o ţară a secolului nostru, este de neacceptat

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat, pentru news.ro, că 424 de localităţi nu au medic de familie, iar o problemă o reprezintă şi îmbătrânirea acestor specialişti. În aceste condiții, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie, susține Coriu.

În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi, de asemenea, avem peste 1.000 de localităţi, 1.098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2.200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000”, a explicat Daniel Coriu.

Una dintre cauzele principale care generează această penurie ar fi birocratizarea excesivă a muncii lor, astfel că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.

Dw asemenea,  dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor care nu beneficiază de medicina primară.

În România, numărul de medici este împărţit disproporţionat. În marile centre universitare sunt cei mai mulţi, în timp ce în celelalte zone lipsesc sau necesarul nu este acoperit. În cazul unor boli precum cele hematologice, de exemplu, cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi provin din mediul urban, tocmai pentru că cei din foarte multe zone rurale,  care ar trebui văzuţi de medic, nu au acces la asistenţă medicală. Prof. Coriu vorbeşte despre importanţa existenţei în fiecare localitate a unei echipe coordonate de medicul de familie, nu doar a medicului de familie.

Vorbim de două Românii. O Românie unde numărul de medici este peste media europeană, respectiv Bucureştiul, Doljul, Timişul, Clujul, Mureşul şi Iaşiul, unde sunt concentraţi peste 50% din medicii României, şi restul 37 de judeţe care au 27.000 de medici. Ca să vorbim în mod particular despre medicina de familie, cele mai afectate judeţe sunt Tulcea, Vrancea, Sălaj, Covasna şi Călăraşi.

Văzând statistica pe boli, mă refer la bolile hematologice, marea majoritate sunt în mediul urban. Păi asta ce spune? Că se îmbolnăvesc numai cei din oraşe? Nu, de fapt cei de la ţară nu au acces la sistemul medical, ceea ce este o dramă într-o ţară a secolului nostru, este de neacceptat. Lipsa medicului de familie…trebuie să înţelegem că nu numai medicul este important, este vorba de o echipă, condusă de medicul de familie.

Fiecare localitate ar trebui să aibă un medic de familie, un asistent, o moaşă, un asistent de pediatrie, un asistent de igienă şi bineînţeles un asistent social, este o echipă. Aici ar trebui cumva autorităţile să facă ceva, să refacă sistemul de sănătate care cândva era funcţional.

Din nefericire, e România tăcută. Nimeni nu vede fenomenul, acei oameni, săracii, nu vorbesc, ei din nefericire îşi duc destinul fără ca pe cineva să intereseze. Suntem extrem de nemulţumiţi de această situaţie. Avem boli, de exemplu, hemofilia, este o boală pentru care avem tratament, avem tot ceea ce ne trebuie, dar pacientul nu poate să vină la un centru să primească tratament pentru că nu are bani de transport. Cam aici ne aflăm, asta este situaţia reală”, a explicat Prof. Coriu.

Editor: Adrian G.

Înapoi la site