You are currently viewing Raed Arafat militează pentru purtarea centurii de către gravide: ”O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina”

Raed Arafat militează pentru purtarea centurii de către gravide: ”O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina”

Centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să deranjeze purtătorul acesteia, a declarat, astăzi, şeful DSU, Raed Arafat, prezent la Conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”. Arafat a adăugat că nu înţelege de ce gravidelor li se permite prin lege să nu poarte centură, fiind o categorie vulnerabilă, în cazul unui impact. Șeful DSU a subliniat în intervenția sa rolul prevenției, în ceea ce privește siguranța rutieră.

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. (…) DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat. (…) Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? (…) De ce scutim gravidele să poarte centură? (…) O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. (…) Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a îndemnat Arafat.

Arafat a menţionat că numărul de accidente a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

AUTOR: F.S.