You are currently viewing Pentru anul 2022, Direcția Silvică Dâmbovița are alocată o cotă de tăiere de 141 000 mc de lemn

Pentru anul 2022, Direcția Silvică Dâmbovița are alocată o cotă de tăiere de 141 000 mc de lemn

Pentru anul 2022, Direcția Silvică Dâmbovița are alocată o cotă de tăiere de 141 000 mc, jumătate din aceasta fiind „valorificată în licitație ca masă lemnoasă pe picior”, iar cealaltă jumătate fiind valorificată în regie proprie pentru satisfacerea nevoilor de lemn de foc ale populației. La masa lemnoasă valorificată prin licitații, Direcția Silvică Dâmbovița a obținut, în anul 2022, un preț mediu de valorificare de 265 lei/mc, a informat instituția în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de astăzi.

În ceea ce privește ”tăierile de regenerare”, reprezentanții direcției au comunicat că acest tratament a fost fundamentat cu ideea de a dezvolta sub adăpostul arboretului matur noile generații de puieți. Denumirea tratamentului face referire la progresivitatea tăierilor forestiere care duce la înființarea unei noi generații de puieți dintr-o anumită specie sau grup de specii fără necesitatea plantării artificiale.

„Acest tip de tratament oferă suficientă lumină pentru ca speciile dorite să prospere, fără a da suficientă lumină plantelor perene, repede crescătoare sub lumina directă a soarelui. Odată ce speciile dorite sunt stabilite, tăierile ulterioare dau puieților mai multă lumină, iar spațiul de creștere eliberat prin tăierea arboretului bătrân este complet transmis noii generații.

Tratamentul tăierilor progresive se aplică în cvasitotalitatea arboretelor de amestec din ţara noastră. Este un tratament mai pretenţios şi mai costisitor decât alte tratamente, ceea ce ridică aspecte deosebite din punct de vedere ecologic şi economic”, a mai informat Direcția Silvică Dâmbovița.

AUTOR: F.S.