Pentru prima dată de la scufundarea Titanicului în urmă cu 110 ani, imagini ultra HD cu nava aflată la 4000 de metri pe fundul Oceanului Atlantic au fost făcute publice. OceanGate Expeditions a făcut public un video de un minut, în format 8K, cu cele mai clare și detaliate imagini cu epava.
Clipul a fost filmat în 2022 și îi duce pe privitori într-un tur exterior al celebrului vas, dezvăluind detalii nemaivăzute până acum, de-a lungul punții și în zone precum prova (ce apare și în scene de neuitat în filmul „Titanic” din 1997), potrivit b1tv.ro.
Experţii care analizează scufundarea Titanicului susțin că noile imagini aduc detalii importante şi inedite despre tragedia produsă în anul 1912. Vaporul cu 2.200 de pasageri la bord se afla în prima sa călătorie prin Oceanul Atlantic cu destinaţia New York, când a lovit un iceberg și s-a scufundat.
Descoperită în 1985, epava a dat naştere a numeroase expediţii pentru explorări fascinante.
Compania specializată în explorarea fundului mării Ocean Gate a inaugurat o expediţie a epavei în adâncurile Oceanului Atlantic de Nord la bordul unei nave de 93,6 metri și a detaliat starea epavei folosind vehicule submersibile, camere de înaltă calitate și un sonar 3D. Imaginile surprind o serie de caracteristici semnificative ale navei, inclusiv prova, ancora din babord, un lanț enorm de ancore și cabestane din bronz solid.
„La începutul videoclipului puteţi vedea macaraua folosită pentru a desfăşura ancora masivă de 15 tone încă pe puntea epavei şi lanţul care a fost ataşat iniţial de catargul principal care acum s-a prăbuşit”, a declarat într-un comunicat de presă Paul-Henri Nargeolet, specialist al Titanicului care a participat la expediţie.
De asemenea, Roy Golden, un scafandru ce face parte din echipa care a surprins imaginile, a declarat că a văzut acum elemente pe care nu le observase niciodată până acum, precum numele producătorului de ancore, Noah Hingley & Sons Ltd, informează People.
„Am studiat epava de zeci de ani, am efectuat mai multe scufundări și nu-mi amintesc să fi văzut nicio altă imagine care să arate acest nivel de detaliu. Este entuziasmant că, după atâția ani, este posibil să fi descoperit un nou detaliu care nu era la fel de evident cu generațiile anterioare de camere video”, a spus Roy Golden.
Editor: I.F.A.