You are currently viewing Expoziţie de artă – GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE. Donații 2019-2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman

Expoziţie de artă – GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE. Donații 2019-2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu 8 septembrie 2022, expoziţia de artă „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – Donații 2019-2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman”, care va fi deschisă oficial la ora 14:30, la Muzeul de Artă din Târgovişte.

Evenimentul, organizat în acest an cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la trecerea în neființă a gravorului Gabriel Popescu și a 50 de ani de la deschiderea Casei-atelier Gravor Gabriel Popescu din comuna Vulcana-Pandele, urmărește să facă cunoscut publicului iubitor de artă patrimoniul nou-intrat în colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, prin bunăvoința și generozitatea donatoarei Ioana Beldiman.

Reputat istoric de artă, Ioana Beldiman este în același timp nepoata gravorului Gabriel Popescu din partea fiului Daniel, ale cărui reprezentări (schițate în peniță ori cărbune) se găsesc în expoziție. Printre desenele și schițele donate, se află figuri familiare artistului Gabriel Popescu, crochiuri realizate încă din perioada studiilor la Paris și schițe de cafenea, precum și câteva peisaje.

De asemenea, va fi expus la Târgoviște și apoi la casa-atelier de la Vulcana-Pandele un portret elegant reprezentându-l pe tânărul artist Gabriel Popescu, în perioada studiilor în Franța, pictură realizată de Ipolit Strîmbu, la Paris, în anul 1896, și donată de nepoata artistului la sfârșitul anului trecut.

Expoziția va pune în valoare patrimoniul donat recent – schițe de postură, atitudine și expresie, planșe de lucru, crochiuri – care ilustrează munca asiduă a artistului din spatele fiecărei lucrări de artă.

Pe lângă aceste numeroase schițe, vor fi expuse câteva lucrări relativ modeste ca dimensiuni, realizate în tehnica monotipului, dar și picturi în ulei, care dezvăluie o altă latură a artistului Gabriel Popescu.

Așadar, în expoziția de la Muzeul de Artă din Târgoviște, alături de universul de studiu și al atelierului de lucru, vine și cel familial, în care se descoperă ambianța în care a trăit și a lucrat artistul la Gura Vulcănii, comuna Vulcana-Pandele.

Vă invităm să vizitați, în perioada 8 septembrie – 13 noiembrie 2022, expoziția gravorului „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – Donații 2019-2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman”, ce va rămâne deschisă la etajul Muzeului de Artă din Târgoviște, Calea Domnească nr. 185, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița