You are currently viewing AMENZI ÎN VALOARE DE 75.000 LEI, 2 SUSPENDĂRI DE ACTIVITATE ŞI 30 DE TONE DE DEŞEURI CONFISCATE ÎN URMA UNEI AMPLE ACŢIUNI DESFĂŞURATĂ DE GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU ÎN JUDEŢUL CĂLĂRAŞI

AMENZI ÎN VALOARE DE 75.000 LEI, 2 SUSPENDĂRI DE ACTIVITATE ŞI 30 DE TONE DE DEŞEURI CONFISCATE ÎN URMA UNEI AMPLE ACŢIUNI DESFĂŞURATĂ DE GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU ÎN JUDEŢUL CĂLĂRAŞI

În această dimineaţă, Garda Naţională de Mediu împreună cu Jandarmeria şi Poliţia Română au demarat un control de amploare în comună Săruleşti-Gară. Acţiunea, condusă de Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Aurelian Păduraru, împreună cu Comisarul General Adj., dl Florin Bănică, a vizat combaterea fenomenului de depozitare necontrolată a deșeurilor și a arderii ilegale a acestora.
La acţiune au luat parte 35 comisari din cadrul Comisariatului General, precum şi din comisariatele Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi Bucureşti. Acestora li s-au alăturat 54 de jandarmi de la IJJ Călăraşi, 60 de poliţişti de la IPJ Călăraşi, 113 jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile Constanța şi 10 lucrători Enel.
Pe raza localităţii Săruleşti-Gară, a fost identificat un teren de aproximativ 5000 m2, aparţinând Primăriei, pe care erau abandonate deşeuri provenite în special din activitatea de dezmembrări auto.
În acest moment, comisarii Gărzii de Mediu împreună cu Poliţia şi Jandarmeria au început operațiunile de identificare a proprietarilor deşeurilor abandonate (persoane fizice sau juridice), în vederea verificării documentelor, aplicării de sancţiuni şi dispunerea măsurilor de salubrizare ale terenurilor afectate.
Cu ocazia acestei acţiuni, domnul Aurelian Păduraru, Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat:
Garda Națională de Mediu continuă seria de controale efectuate împreună cu reprezentanții Poliției Române și ai Jandarmeriei pentru identificarea tuturor persoanelor care nu respectă cadrul legal pe linie de deșeuri. Legea din România este cât se poate de clară: ea permite intrarea în țara noastră a deșeurilor în vederea valorificării, nu și pentru eliminarea lor. Din păcate, nu toată lumea respectă cadrul legal și constatăm situații precum cea de azi, în care, pe domeniul public, avem desfășurate activități de eliminare a deșeurilor și nu de valorificare.
Încă de la preluarea mandatului, am stabilit că aceste controale să aibă o frecvență mai ridicată. Am început seria controalelor comune cu Poliția și Jandarmeria cu cele din localitățile Sintești (Ilfov), Bălteni (Dâmbovița), Bolintin (Giurgiu), Sărulești (Călărași).
De asemenea, în privința regimului deșeurilor, la Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților se află spre modificare OUG 92/2021. Modificările care vor fi efectuate vor schimba cadrul legal, în sensul că acesta va fi mult mai drastic. Cu siguranță, după adoptarea legii, nu ne vom mai afla în astfel de situații.”
Tot cu acest prilej, conducerea Gărzii Naţionale de Mediu a avut discuţii cu câţiva reprezentanţi ai comunităţii locale, cărora li s-a explicat că activitatea lor trebuie să fie în deplină legalitate, altfel vor suporta consecinţele legii.
În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 75.000 lei, 2 suspendări de activitate și au fost confiscate aproximativ 30 tone deșeuri feroase și neferoase +VSU (vehicule scoase din uz).

Editor: I.F.A.