You are currently viewing Gabriela Țopa, cercetător etnolog: pentru orășean, astăzi, satul este o curiozitate, pentru țăran, întotdeauna, orașul a fost un spațiu al provocării

Gabriela Țopa, cercetător etnolog: pentru orășean, astăzi, satul este o curiozitate, pentru țăran, întotdeauna, orașul a fost un spațiu al provocării

În ultima duminică a lunii septembrie, sărbătorim satul românesc, cu viața sa așezată și bine rostuită, când țăranul trăia după legi nescrise, în credință și cu frică de Dumnezeu, scrie Gabriela Țopa. De ziua Satului Românesc, cercetătorul etnolog face o trecere în revistă a ceea ce însemnă comunitatea rurală din România, tradiția sa și nevoia de continuitate a ceea ce este autentic.

Sărbătorim, ASTĂZI, O LUME DE POVESTE, HAR ȘI MISTER. Preocupările zilnice, horele satului, straiele de sărbătoare, obiceiurile și tradițiile ținute cu sfințenie erau lucruri importante. Era o lume, în care viețile locuitorilor satului se consumau în armonie .
Lumea satului cu bune și cu rele, cu povești pline de mister, cu personaje memorabile, continuă să trăiască astăzi în file de carte, în imagini și fotografii de familie și mai mult în sufletul fiecăruia dintre noi.

Pentru orășean, astăzi, satul este o curiozitate, pentru țăran, întotdeauna, orașul a fost un spațiu al provocării. Astăzi putem locui într-un sat, sau într-un oraș, însă trebuie să știm să ”folosim” aceste spații optim. Uneori ne întrebăm: Suntem Țăranii de la oraș? Suntem Orășenii de la țară? Ne înțelegem condiția, ne respectăm locul? Suntem toleranți și înțelegători unul față de celalalt?

Oricum am fi, vorbim de progres, de modernizare, de comunitate, de schimbare. Cu siguranță, o parte din cultura noastră tradițională va dispărea sub ochii noștri, nu cred că se poate altfel, dar comunitățile vor ști să conserve, în exprimările orale, în folclorul viu, ceea ce trebuie să păstreze cu adevărat.

Un ultim argument în favoarea continuității este afirmația lui Radu Vasile (plecat dintre noi) meșter popular vestit în confecționarea ocarinelor, fluierelor și cimpoaielor și interpret popular, din Valea Lungă , Dâmbovița:
„Eeee, domnită dragă, lucrurile pe care le înveți la tinerețe, nu le uiți toată viața!”
(Imagini din satele județului Dâmbovița, foto: arh. Doina Petrescu, Gabriela Topa, 2007)

AUTOR: F.S.