You are currently viewing DGASPC Dâmbovița face pași importanți, pentru modernizarea serviciilor sociale

DGASPC Dâmbovița face pași importanți, pentru modernizarea serviciilor sociale

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița a obținut finanțarea necesară pentru susținerea cheltuielilor de investiții și reparații capitale ale tuturor centrelor de zi și rezidențiale destinate adulților din județ. Directorul executiv al instituției, Ionela Sandu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că din cele 37 de servicii sociale de tip rezidențial și de zi care au obținut finanțarea la nivel național, 16 sunt în subordinea DGASPC Dâmbovița.

„Acestea vor fi dotate cu echipamente moderne, astfel încât condițiile de găzduire și de recuperare pentru adulții cu dizabilități din sistemul de protecție socială să fie îmbunătățite substanțial. Sumele vor fi acordate în tranșe, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, pe măsură ce sunt efectuate lucrările de investiții.

Valoarea asigurată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform Ordinului nr. 1037/28.06.2022, este de 787.060 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița fiind de 10% din totalul finanțării primite. De asemenea, instituția va asigura cheltuielile ulterioare de funcționare și de păstrare a destinației sociale a obiectivului pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data semnării procesului verbal de recepție, la terminarea lucrărilor de investiții finanțate de Minister”, a precizat directorul instituției.

Ionela Sandu a reamintit și de finanțarea obținută de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, pentru Proiectul „O şansă la o nouă viaţă!”.

Valoarea finanţării nerambursabile este de 1 404 370 lei, bani acordaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, la care se adaugă contribuţia proprie, în valoare de 169 930 lei, asigurată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Prin acest proiect se urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice și realizarea tranziției către alternative de tip familial, care promovează integrarea și participarea socială a acestora, prin dezvoltarea infrastructurii serviciilor sociale, oferite la nivelul județului Dâmbovița de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Prin acest proiect, vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată: Locuința maxim protejată Luca și Locuința maxim protejată Matei, care vor fi organizate şi dotate conformstandardelor minime de calitate și vor funcționa în structura instituţiei.

Grupul țintă este reprezentat de 20 persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, în prezent, în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani. Fiecare locuință maxim protejată va fi compusă din 5 dormitoare cu o suprafață de minimum 12 mp, o cameră de zi, o bucătărie cu spaţiu destinat servirii mesei şi 3 băi”, a precizat Ionela Sandu.

DGASPC Dâmbovița a depus și 4 proiecte prin PNRR, pentru reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Dacă acestea vor fi aprobate, ceea ce vom afla, la începutul anului 2023, se vor putea dota centrele de zi pentru adulți.

AUTOR: F.S.