You are currently viewing Claudia Gilia: Participarea la actul cultural este crucială, iar acest lucru trebuie să înceapă încă de la grădiniță

Claudia Gilia: Participarea la actul cultural este crucială, iar acest lucru trebuie să înceapă încă de la grădiniță

Ziua Culturii Naționale prilejuiește o trecere în revistă de către prefectul județului Dâmbovița a importanței educației timpurii, pentru cultura românească. Claudia Gilia subliniază de asemenea necesitatea protejării patrimoniului național și a valorilor autentice.

Cultură înseamnă forță creatoare, înseamnă formarea continuă a fiecăruia dintre noi. Este însumarea a tot ceea ce are de oferit mai bun și mai frumos această lume, o sumă a tuturor artelor și, mai ales, cultura este mecanismul civilizației, al educației, al diversității, al drumului spre libertatea individuală.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, îl cinstim pe Mihai Eminescu, poetul nostru național, pe care Titu Maiorescu îl descria ca fiind „om al timpului modern”, prețuind, totodată, actul creației artiștilor noștri contemporani.

Ziua de naștere a Luceafărului ne determină să ne îndreptăm gândurile către patrimoniul nostru literar și de a reflecta asupra valorilor fundamentale adoptate, conservate și promovate de societatea românească. Cultura ne obligă să protejăm acest patrimoniu, să sprijinim și să îmbogățim artiștii, să depunem eforturi în fiecare zi pentru ca educația să fie centrată pe valorile indispensabile societății noastre, în semn de prețuire față de truda înaintașilor.

Consider că, orice demersuri am realiza, nici un efort nu este prea mare pentru conturarea unei baze solide a culturii în educație. Participarea la actul cultural este crucială, iar acest lucru trebuie să înceapă încă de la grădiniță, pentru ca școlarul de mai târziu, apoi liceanul, studentul, iar mai târziu angajatul, părintele, să nu fie străin de universul cultural.

Cultura nu este numai despre ce studii am absolvit ori ce cărți de specialitate am citit, ci cultura este și despre felul în care ne adresăm, ne comportăm, despre ce valori ne însușim, despre ceea ce exteriozăm și transmitem, despre felul în care acționăm, despre universul în care trăim. De aceea, cultura se reîmprospătează zi de zi!”, transmite prefectul județului, Claudia Gilia.

AUTOR: F.S.