You are currently viewing Monica Ilie, viceprimar Târgoviște: Ziua Culturii Naționale sper să fie o sărbătoare pentru toți românii

Monica Ilie, viceprimar Târgoviște: Ziua Culturii Naționale sper să fie o sărbătoare pentru toți românii

Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Cultura, în toate formele sale, transcende hotare și bariere lingvistice, unește și aduce oamenii mai aproape. Pentru a marca acest moment, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, din Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei și Academia Oamenilor de Știință din România, au organizat o serie de manifestări cultural-artistice, la finalul săptămânii.

La eveniment au participat reprezentanții lumii culturale dâmbovițene, dar și ai administrației județene și locale. Viceprimarul municipiului, Monica Ilie, a transmis cu acest prilej, aprecierea executivului Primăriei, cu privire la activitățile diverse, „de o incontestabilă eleganță culturală, desfășurate de Biblioteca Judeţeană Dâmbovița, remarcând deschiderea față de publicul târgoviștean cititor, de modalitățile inedite de a veni în întâmpinarea nevoii de lectură, de impunere deloc agresivă, în viața de zi cu zi, a diferitelor manifestări de cultură”.

În ceea ce privește Ziua Culturii Naționale, sper să fie o sărbătoare pentru toți românii, pentru că este ziua de naștere a unuia dintre cei mai mari poeți români, un patriot și un iubitor de țară și de neam, un inovator al versului și al verbului, un român care nu s-a sfiit să spună adevărul, un arhitect spiritual al României. Evident că trecutul nostru cultural este măreț, nu numai prin Eminescu, ci și prin cei care au scris până la el, dar și după el, și acest trecut trebuie valorizat prin prezentul cultural care să întrețină acest nivel.

Ziua Culturii Naţionale trebuie să fie şi momentul în care privim, cu realism, la ceea ce am înfăptuit şi la ceea ce avem de realizat în continuare pentru a întări unitatea naţională, pentru a promova marile valori culturale ale României.

Pentru că se vorbește mult în ultima vreme despre cultura europeană, trebuie să fim conștienți că ea există prin culturile naționale, iar noi trebuie să ne păstrăm specificul național și să promovăm cultura noastră națională în context european, nu să o umbrim, așa cum și Eminescu a fost european pentru că a exprimat esența spiritului românesc.

Digitalizarea instituțiilor publice de cultură, temă supusă dezbaterii și prezentată cu profesionalism de prof.univ.dr. Doina Banciu, înseamnă un acces facil la colecțiile existente, inclusiv la cele fragile, înseamnă colaborarea cu alte instituții, chiar la nivel european. Este un demers prin cultura națională va fi integrată culturii europene și doresc succes tuturor celor care se ocupă de această aliniere la mediul informațional, pentru că nu este deloc un proces facil.

Să mulțumim tuturor celor care onorează poporul român prin actele lor culturale, valoroase, indiferent de domeniul caruia se adresează și niciodată să nu scăpăm din vedere cât de vast este acest termen, cultura națională, cât de important și cât de mult contribuie la dezvoltarea societății, în ansamblul ei”, transmite viceprimarul târgoviștean.

AUTOR: F.S.