You are currently viewing Polițiștii dâmbovițeni, prezenți în trafic, pentru evitarea evenimentelor neplăcute, în contextul avertizărilor meteo în vigoare

Polițiștii dâmbovițeni, prezenți în trafic, pentru evitarea evenimentelor neplăcute, în contextul avertizărilor meteo în vigoare

Având în vedere atenționarea meteorologică de cod galben emisă și pentru județul Dâmbovița, privind cantități însemnate de precipitații, polei, viscol și intensificări ale vântului, în perioada 26-28 ianuarie, polițiștii dâmbovițeni fac o serie de recomandări, pentru evitarea neplăcerilor în trafic.

Pentru deplasări în siguranță, în contextul apariției unor fenomene specifice sezonului rece, informați-vă despre condițiile existente pe ruta pe care urmează să o parcurgeți și pregătiți-vă corespunzător autovehiculul înainte de a pleca la drum.

Pe porţiunile acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.

Circulați cu o viteză care vă permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol.

Pentru un plus de siguranţă, măriți distanța în mers între vehicule, un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
Păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră!

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

Nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Normele legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, însă fără a face vreo referire la o dată calendaristică. În situația în care veți fi surprinși circulând pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, fără a avea autovehiculul dotat corespunzător, puteți fi sancționat contrvenționl cu amendă și vi se va reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Totodată, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar biciliștilor le reamintim că le este interzis să circule pe drumul public atunci când acesta este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă.

La sfârșitul acestei săptămâni, polițiștii vor fi prezenți pe principalele artere rutiere sau în zonele unde s-ar putea forma blocaje temporare, pentru fluidizarea traficului și verificarea conducătorilor auto cu privire la respectarea regulilor de circulație și a dotării corespunzătoare a autovehiculelor.

AUTOR: F.S.