You are currently viewing De la 1 iulie, orice entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie să ceară copii după acte emise de statul român

De la 1 iulie, orice entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie să ceară copii după acte emise de statul român

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că, de la data de 1 iulie, orice entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie să ceară copii după acte emise de statul român.

Sebastian Burduja a fost întrebat, miercuri, la Prima News, de ce mai sunt funcţionari care cer copii după actul de identitate, după certificat de naştere sau de căsătorie.

Sunt două legi. Legea Tuţă de acum un an şi legea nouă pe 2023, legea mea, împreună cu George Tuţă şi alţi câţiva colegi prin care noi am interzis copiile după acte oficiale. Prima lege le-a interzis doar la nivel central şi, în mod normal, acum agenţii, ministere de nivel naţional, central nu au voie să ceară copii după acte. Legea iniţiată de mine le-a extins la toate nivelurile: nivelul local, nivelul companiilor de utilităţi, universităţi. Orice entitate care prestează un serviciu public, din 1 iulie, că acesta este termenul de implementare, nu are voie să ceară copii după acte emise de statul român, nu are voie să ne trimită la xerox-uri din incintă şi, de asemenea, nu are voie să solicite dosar cu şină sau produse de papetărie”, a explicat Sebastian Burduja.

El a mai fost întrebat de unde vor obţine aceste instituţii actele pe care le duceau cetăţenii.
În orizontul 2026, în care noi avem de implementat cloudul guvernamental şi Platforma Naţională de Interoperabilitate, prin care toate aceste instituţii vor putea comunica între ele, da, aceste informaţii vor fi la câteva clickuri distanţă, accesibile în baza unor protocoale între aceste instituţii, între o primărie şi Ministerul Afacerilor Interne sau între Registrul Auto Român şi ANAF şi aşa mai departe. Până atunci, sigur că legea noastră se aplică şi cel puţin nu ni se vor mai cere copii după acte. Adică vom prezenta originalele şi funcţionarul din spatele ghişeului va face aceste copii”, a precizat ministrul Digitalizării.

Editor: I.F.A.