Părăsește zilnic sala de clasă fără acordul cadrului didactic, refuză aproape orice sarcină de lucru, în cadrul orelor la care participă, manifestă agresivitate, lovind elevi și profesori, distruge bunuri ale școlii, intră în alte săli de clasă, agresând verbal și fizic elevii, amenință că se aruncă, sau iese pe fereastră. Acestea sunt doar câteva dintre faptele enumerate, în această seară, la Riposta pe Net și Dâmbovițeanul.com de Georgeta Gogeanu, director al Școlii Coresi din Târgoviște, și atribuite elevului de clasa a 3-a care a pus pe jar părinții, cadrele didactice și autoritățile, cu comportamentul lui.
Acum două zile părinții au organizat deja un prim protest, nemulțumiți de modul de gestionare al situației, și au anunțat că, pe 1 martie, vor organiza o nouă acțiune de amploare, pentru a pune presiune pe autoritățile competente, să ia măsuri drastice împotriva copilului agresiv.
„Noi am încercat să-l integrăm”, spune cadrul didactic târgoviștean, însă elevul, care a fost transferat la școala nr. 5, după vacanța de primăvară a anului școlar trecut, deja crea probleme la mai puțin de două săptămâni de la venire, iar acestea au continuat și s-au agravat în timp.
„Am înceract să rezolvăm lucrurile procedural, aici, la nivelul instituției noastre de învățământ, am chemat părinții, i-am informat, le-am cerut acordul pentru consilierea copilului, ei ni l-au dat și elevul a participat la consiliere individuală, am făcut și consiliere de grup cu elevii clasei și dacă am văzut că lucrurile s-au extins la nivelul școlii, am făcut campanii anti-violență, anti-bullying, am implicat consiliul elevilor, rugându-i pe cei mai mari să-i fie aproape, să-l ajute să se integreze (…) Din nefericire, faptele de violență au fost tot mai multe și atunci am întrunit comisia de eliminare a violenței în mediul școlar și am cercetat, invitând părțile care au făcut sesizări și părinții copilului. După prima astfel de cercetare, la care a participat doar tatăl, mama s-a enervat, a ieșit și a revenit doar spre sfârșitul ședinței, dacă-mi aduc bine aminte, am discutat și am zis, cu acordul tuturor, să încercăm mai departe consiliere, comunicare, doar că violența a venit și mai mare. Am făcut altă comisie de cercetare, cu mai multe cazuri, au venit și autoritățile și am început să facem demersuri către cei competeți, să ne ajute. Între timp, au existat și părinți care au făcut plângeri penale, de care s-au ocupat, evident, poliția, parchetul (…) de la cea de-a doua întâlnire, am înțeles că nu putem găsi o cale de rezolvare, pentru că orice soluție cu care am venit a fost considerată de familie abuzivă; dumnealor consideră că elevul nu creează probleme, că noi toți ceilalți avem o problemă personală cu copilul dumnealor, că-i dorim răul și nu înțeleg de ce”, a explicat Georgeta Gogeanu, în intervenția sa.
Directorul unității școlare spune că relația cu părinții s-a dovedit una dificilă și că aceștia s-au manifestat violent în limbaj, cu precădere mama elevului, ceea ce a făcut problema și mai greu de gestionat.
„În ultima interacțiune cu mama copilului m-am simțit umilită și neputincioasă, într-un sistem în care nimeni nu te apără. Și, bineînțeles, mă simt frustrată că nu pot să asigur protecția copiilor din această instituție de învățământ”, declară cadrul didactic, care spune că a epuizat toate căile de stingere a acestui conflict, însă fără niciun rezultat pozitiv.
„Din nefericire copiii vin cu teamă la școală. Cei mici se întreabă în fiecare zi dacă va fi la școală. Unii refuză să mai meargă singuri la toaletă (…) mă simt cu mâinile legate și mă întreb în fiecare zi ce-aș mai fi putut să fac, ce soluție ar fi trebuit să mai găsesc, la cine să mai apelez, pentru ca această situație să se rezolve (…) suntem într-un moment mai mult decât critic (…) eu, în afară de activitățile educative pe care le-am desfășurat, nu pot veni decât cu sancțiunile din statutul elevului, mustrare individuală, scăderea notei la purtare, sau mutarea disciplinară la altă clasă, dar așa nu rezolvăm problema.”
AUTOR: F.S.