You are currently viewing Premierul Ciucă, întrevedere cu americanii de la Fluor Corporation: „România este pe drumul cel bun în a deveni prima ţară care va avea SMR”

Premierul Ciucă, întrevedere cu americanii de la Fluor Corporation: „România este pe drumul cel bun în a deveni prima ţară care va avea SMR”

România este pe drumul cel bun în a deveni prima ţară care va avea cea mai nouă, sigură şi curată tehnologie nucleară – SMR, arată Guvernul, după ce premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation, acţionar al NuScale, compania care dezvoltă tehnologiea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR). ”Suntem determinaţi să transformăm România într-un pol al noilor capacităţi pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanţ de producţie pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa”, afirmă Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation, listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de dolari pe an. Compania este cel mai mare finanţator şi acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din aceasta clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC), anunţă Guvernul, într-un comunicat de presă.

“Proiectul SMR de la Doiceşti este un obiectiv de interes naţional. Paşii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power şi Fluor Co., au şi o importanţă la nivel global, iar acţiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar.  Suntem determinaţi să transformăm România într-un pol al noilor capacităţi pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanţ de producţie pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securtitatea energetică şi, chiar, rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat şi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat Ciucă.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU (memorandum de înţelegere – n.r.) pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.

În 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, preşedintele Statelor Unite Joe Biden a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de doalri pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.