You are currently viewing Liberalii, nemulțumiți de o hotărâre adoptată în ultima ședință a Consiliului Local Târgoviște

Liberalii, nemulțumiți de o hotărâre adoptată în ultima ședință a Consiliului Local Târgoviște

Ultima ședință a Consiliului Local Municipal a stat sub semnul contrelor, pornind de la un teren al Primăriei Târgoviște de lângă Șoseaua Găești, care a făcut obiectul unui proiect de hotărâre, ce propunea concesionarea acestuia. Terenul, totuși, cu votul consilierilor PSD, va fi pus la dispoziția Donalam, investitorul de la COS Târgoviște, care și-a exprimat intenția de a construi un parc fotovoltaic prin care să-și asigure consumul de energie electrică.

„În acest moment i se cere sprijinul administrației publice locale pentru un teren cu o valoare foarte mică. Este vorba de a face un minim de efort, vorbim despre un teren pe care nu există nimic în acest moment, unde sunt și restricții de construcție. Vom primi doar o redevență, care nu este nici foarte mică, nici foarte mare, dar sprijinul pe care îl oferim noi, administrația locală, este unul substanțial pentru comunitatea locală”, a declarat la acel moment primarul Daniel Cristian Stan.

Liberalii nu au fost însă de acord cu propunerea, ceea ce nu a contat prea mult, întrucât proiectul a trecut oricum. Astăzi, însă, secretarul executiv al PNL Târgoviște, Aurelian Cotinescu a transmis într-un comunicat de presă nemulțumirile sale.

„Consilierii municipali PSD și USR au încheiat o “afacere” păguboasă pentru municipiul Târgoviște. În cadrul ședinței CLM Târgoviște, din data de 28.02.2023, cei 12 consilieri PSD, alături de cei doi consilieri USR, au votat “pentru” concesionarea a 16,3 ha de teren, ce aparține domeniului public al municipiului Târgoviște, către Donalam S.R.L, pentru construirea unui parc fotovoltaic. Cele 16,3 ha, sunt situate pe Soseaua Gaesti, după Oțelinox.

Consilierii municipali PNL au votat împotriva acestui proiect.
Care este motivația din spatele votului? Târgoviștenii trebuie să știe că terenul va fi închiriat pentru o redevență de 1 leu/mp/an. O chirie percepută în mod normal pentru un metru pătrat în Târgoviște este de 45 lei/lună, ceea ce înseamnă 540 de lei/mp/an.

Noi sprijinim orice investitor care vine în municipiul Târgoviște să-și dezvolte afacerea, dar nu suntem de acord să cedăm cel mai important teren al orașului, într-un mod aproape gratuit, pentru o perioadă de peste 25 de ani. Pe de altă parte, Donalam SRL dacă vrea să-și dezvolte un parc fotovoltaic în Târgoviște cu siguranță poate să o facă pe propriul teren pe care l-a preluat de la COS Târgoviște. Donalam SRL, atunci când a luat decizia de a investi în oțelăria din Târgoviște, cu siguranță nu a avut în vedere terenul municipalității pentru a-și dezvolta afacerea.

Prin construirea unui parc fotovoltaic, profitul anual se va ridica la aproape 4 milioane de euro/an brut. Primăria Târgoviște va primi doar 32.000 de euro/an. Pe 25 de ani, firma respectiva poate să facă un profit brut de 100 de milioane de euro, timp în care Primăria Târgoviște va primi mai puțin de 1 milion de euro. Primăria Târgoviște ar fi putut face o afacere mult mai bună pentru municipiu, prin asocierea la construirea parcului fotovoltaic.

Dacă gândim din punct de vedere strict imobiliar, considerând că valoarea terenului în acea zonă este de minimum 30 euro/mp, chiria ar trebui sa fie aproximativ 2 euro/mp. – 10 lei mp.

Un alt motiv este faptul că prin cedarea acestui teren pe o sumă derizorie, Târgoviștea nu va mai încasa nici impozitul pe teren în cei 25 de ani. Mai mult, municipiul pierde ultimul tren pentru dezvoltare: acesta este singurul teren pe care îl mai are orașul unde poate fi realizat un parc industrial.

Avem nevoie de dezvoltare economică. Dacă municipalitatea ar dezvolta pe acel teren un parc industrial, ar putea să câstige din chirii, taxe, impozite peste 10 milioane de euro.

Nu in ultimul rand, recuperarea contravalorii terenului la o concesiune de 1/mp/an se va face in 133 ani.

Votul nostru este justificat și considerăm că târgoviștenii, care au acordat votul de încredere aleșilor locali, trebuie să cunoască adevărul din spatele ușilor primăriei”, transmite Aurelian Cotinescu.

AUTOR: F.S.