You are currently viewing Radu Popa: Cum să fie secret modul în care un funcționar al statului cheltuiește bani publici?

Radu Popa: Cum să fie secret modul în care un funcționar al statului cheltuiește bani publici?

Răspuns năucitor dat de Administrația Prezidențială, privind costurile călătoriei președintelui statului român, în Japonia. După cinci zile de când Klaus Iohannis este criticat pentru avionul de lux închiriat pentru vizita oficială din Japonia și Singapore, care a făcut o escală inclusiv la Sibiu, a venit în sfârșit o reacție de la „vârf”. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Administrația Prezidențială precizează că planificarea și asigurarea transportului aerian al președintelui Iohannis cu ocazia vizitelor oficiale în Japonia și Singapore s-au realizat în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat conform unui regulament aprobat prin hotărâre de Guvern. În același răspuns, se arată că tipul aeronavei și costurile acestei călătorii nu pot fi făcute publice pentru că sunt „informații clasificate”. „În ce țară din Uniunea Europeană cheltuielile făcute din bani publici sunt secretizate?”, întreabă în acest context deputatul de Dâmbovița, Radu Popa.

„Pentru asta trebuie să cenzurăm și social media ?
Cum să fie secret modul în care un funcționar al statului cheltuiește bani publici?
În ce țară din Uniunea Europeană cheltuielile făcute din bani publici sunt secretizate? Credeți că oricare alt funcționar al statului român care angajează cheltuieli din banii românilor ar putea să se ascundă în spatele unei legi și să nu spună câți bani cheltuiește pentru deplasarea în interes de serviciu?
Nici eu nu cred”, scrie Radu Popa, pe pagina sa de socializare.

Avionul privat, de lux, a fost închiriat de la compania Global Jet. Informația a fost publicată de un site specializat în știri din domeniul aviației – BoardingPass. Tot de aici am aflat că de la începutul anului trecut, „din cele 26 de călătorii avute de acesta, în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian.”

Din datele site-ului reiese că Administrația Prezidențială a cheltuit peste 16 milioane de lei, în anul 2022, pentru cele 21 de zboruri efectuate. Adică aproape unul la fiecare două săptămâni. Președintele României a închiriat, pe banii Administrației Prezidențiale, zboruri pentru vizitele oficiale către Bruxelles, Egipt, Ucraina, dar pe listă apar și două vizite către Caracal. Dacă luăm în calcul și primele două luni din 2023, președintele României a ajuns la 26 de zboruri, în 14 luni. Cheltuielile nu sunt de neglijat – Iohannis a cheltuit, doar pentru transportul cu avioane private, peste 16 milioane de lei, adică mai mult de 3,2 milioane de euro.

AUTOR: F.S.