You are currently viewing Adrian Câciu: ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România

Adrian Câciu: ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la Antena 3 CNN, că trebuie adoptate o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţa asigurărilor, o diversificare a jucătorilor şi mai mult decât atât o întărire a acestor reglementări.

La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România, soluţii care pot cuprinde diverse căi de acţiune, pe de o parte pentru cei asiguraţi la compania care a fost sancţionată de către Autoritate (..) deoarece este instituţia care reglementează şi monitorizează şi gestionează această piaţă, iar în funcţie de soluţiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluţii cu care să vină, astfel încât românii să fie protejaţi”, a spus ministrul Finanţelor.

Toţi vedem că preţurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari şi cred că trebuie să venim cu o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţă, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta şi mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie”, a mai precizat ministrul.

Oricare din soluţiile cu care statul va veni în sprijinul cetăţenilor va trebui însoţită în acelaşi timp de un plan de acţiune foarte bine asumat care poată să ducă la o reglementare mai corectă a pieţei de asigurări, astfel încât la finalul intervenţiei, piaţa de asigurări să fie una care să nu mai permită apariţia unor astfel de sincope, pentru că putem rezolva temporar o problemă de piaţă, ca guvern, pentru că avem acest atribut, dar dacă în acest timp nu se rezolvă problemele structurale ale pieţei şi aici nu este vorba doar de a face o companie de stat (..) ci cea mai importantă este stabilirea unei cote de piaţă maximale”, a arătat Câciu.

Întrebat cât timp va aştepta soluţii de la ASF, Câciu a răspuns:

Eu cred că săptămâna viitoare putem să avem aceste discuţii, din ce înţeleg şi la Parlament vor fi astfel de analize cu conducerea ASF, săptămâna viitoare Autoritatea va veni cu mai multe soluţii din care să alegem pe cele mai bune. Nu sunt doar soluţii pe termen scurt, nu vreau să vindem iluzii că se rezolvă o problemă dacă noi acţionăm doar pe termen scurt. Pe termen scurt putem să rezolvăm o situaţie dar dacă la final ne vom întâlni cu aceleaşi probleme nu vom rezolva pentru cetăţeni nimic”.

Adrian Câciu a menţionat că ”statul trebuie să aibă mai mult curaj atunci când legiferează atribuţiile Autorităţilor de reglementare, care au o anumită autonimie dar evident că funcţionează în baza unor legi prin care Parlamentul, Guvernul le acordă atribuţii acestor instituţii”.

Editor: I.F.A.