You are currently viewing Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, întâlnire cu ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti

Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, întâlnire cu ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, s-a întâlnit, astăzi, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, alături de Secretarii de stat Gabriel Bunduc, Adrian Foghiș și Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, la o întâlnire de lucru cu reprezentantul comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, Tom Hanson, și reprezentanți ai companiei americane de servicii guvernamentale Jacobs. Dâmbovițeanul precizează că scopul discuțiilor l-a reprezentat consolidarea colaborării în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport din România pentru toate modurile de transport gestionate de minister.

Discuțiile au vizat și proiectele importante din sectorul feroviar precum modernizarea coridoarelor TEN-T, Ruta Verde – trenul cu hidrogen, HSR – trenul de mare viteză și reconversia vehiculelor cu motoare diesel în sisteme de tracțiune nepoluante. Au fost luate în discuție și legăturilor feroviare transfrontaliere cu Ucraina si Republica Moldova. În ceea ce privește sectorul rutier, s-au discutat elementele de poluare a transportului rutier și posibilitatea introducerii de soluții inovative în cadrul proiectelor de investiții în infrastructura de transport.

Discuțiile au abordat și proiectele din domeniul infrastructurii de transport naval, în special cele privind dezvoltarea canalelor navigabile și modernizarea canalului Dunăre-Marea Neagră. În întâlnirea de lucru, delegația română a prezentat Programul investițional ‪‪2021-2030‬, menționând care sunt sumele necesare pentru proiectele de investiții ale acestei perioade, defalcate pe moduri de transport (rutier, feroviar, metrou, naval și aerian), sursele de finanțare existente (POIM, CEF, PNRR POT) și nevoia de a identifica soluții fezabile pentru ecartul de finanțare neacoperit încă.

Compania americană a adus în discuție experiența internațională pe care o are în acest domeniu și și-a arătat interesul de a explora oportunități de soluții pentru Portul Constanța și integrarea utilizării transportului civil maritim. Reprezentanții companiei au prezentat domeniile de competență și activitate ale companiei, care include planificarea, proiectarea și managementul de programe, precum și integrarea sistemelor de transport, care includ transportul feroviar, aerian, porturile maritime și autostrăzile. A fost evidențiată expertiza lor în electrificarea transporturilor și integrarea tehnologiilor inteligente în infrastructură pentru a sprijini operațiuni eficiente, siguranță și securitate”, precizează Ionuț Săvoiu.

La finalul săptămânii trecute, ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, Tom Hanson, a vizitat Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. Cu acest prilej, oaspetele american a avut numai cuvinte de apreciere privind arhitectura şi configuraţia terminalului, în viziunea lui, construcţia fiind una foarte bine dimensionată. Tom Hanson şi-a exprimat intenţia de a participa la următoarea şedinţă a Asociaţiei Aeroporturilor din România, pentru a prezenta oportunităţile de colaborare pe care companiile de peste Ocean le pot oferi în domeniul furnizării echipamentelor de securitate aeroportuară.

AUTOR: F.S.