You are currently viewing Mii de oameni au fost uniți, în această seară, la Târgoviște, de lumina a 2024 de lumânări aprinse pe Calea Luminii

Mii de oameni au fost uniți, în această seară, la Târgoviște, de lumina a 2024 de lumânări aprinse pe Calea Luminii

Magia luminii s-a făcut simțită încă de astăzi, la Târgoviște. Cinci mii de suflete s-au unit în jurul lumânărilor care au format, în această seară, „Calea Luminii”.

Evenimentul unic în țară care, de 24 de ani se petrece, la Târgoviște, din inițiativa pictorului Mihai Șerbănescu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviște și al Primăriei Municipiului, a devenit o tradiție fără de care comunitatea târgovișteană nu-și poate imagina Joia Mare. An de an, tot mai mulți participanți merg la Denia celor 12 Evanghelii, apoi, pe ritmuri emoționante, își umplu ochii și sufletele de lumină, alături de familie, prieteni, autorități sau necunoscuți, care le zâmbesc în lumina tremurândă a candelelor aprinse.

Ultimele cuvinte ale Mântuitorului Hristos au fost ”Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac”. Tot Mântuitorul ne spune că cei ce vor crede în El și-L vor mărturisi, se vor mântui. Așadar, și noi, iubiți credincioși, să iubim și să iertăm, să-L mărturisim pe Domnul, să fim mai buni, pentru că doar așa vom putea întâmpina marea sărbătoare a Învierii din morți a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mergând pe Calea Luminii, căci lumina luminează în întuneric iar întunericul nu o cuprinde. Cine luminează în întuneric? Domnul Însuși este lumina. ”Eu sunt Lumina Lumii”, spune Mântuitorul, iar această lumină a lumânărilor pe care le ținem în mâini, sau pe care le aprindem aici, pe Calea Luminii, este simbolul binelui, al bucuriei, al păcii, al dragostei și al apropierii de oameni, de care este nevoie mai mult ca oricând, în aceste timpuri în care, iată, norii negri ai războiului din Ucraina sau criza morală se abat asupra noastră. Acum, avem nevoie mai mult ca oricând de lumină, de Calea Luminii pe care să mergem, iar aceste lumânări să exprime și dorința noastră de pace.

Iubiți credincioși, în urmă cu 24 de ani, aici, la Târgoviște, domnul profesor Mihai Șerbănescu, împreună cu Primăria Municipiului Târgoviște și cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Târgoviștei, a inițiat această manifestare unică, denumită ”Calea luminii” ,cu reverberații naționale și internaționale și care este neîntreruptă. Este important să vedem, să știm, că cetățenii vin în număr mare, întâi la Denia celor 12 Evanghelii și apoi, aici, în fața Catedralei Mitropolitane, pentru a merge pe Calea Luminii. Nu se putea ca această aniversare să fie organizată în altă perioadă a anului, ci numai acum, în săptămâna pătimirilor, căci ea are legătură cu lumina sfântă, pe care Dumnezeu o împrăștie tuturor”, a transmis vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, preot Ionuț Ghibanu, care, în mod simbolic i-a oferit o lumânare aprinsă inițiatorului evenimentului, pentru a aprinde Calea Luminii 2023.

AUTOR: F.S.