You are currently viewing Parlamentul portughez a aprobat legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile
A medical specialist wearing a protective glove puts a pulse oximeter on a patient's finger in the Central Clinical Hospital "RZD-Medicine", which delivers treatment to people infected with the coronavirus disease (COVID-19), in Moscow, Russia May 18, 2020. Sofya Sandurskaya/Moscow News Agency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. - RC2YQG9WX0J7

Parlamentul portughez a aprobat legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile

Parlamentul portughez a aprobat, vineri, legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile, care vor să-și pună capăt suferințelor, relatează The Guardian.
Legea prevede că persoanele cu vârsta peste 18 ani vor avea voie să solicite moartea asistată medical, dacă sunt bolnave în stadiu terminal și suferă de suferințe intolerabile, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie.

Legea se va aplica numai cetățenilor și rezidenților legali și nu se va extinde și asupra străinilor care vin în țară pentru a solicita moartea asistată.

Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar a fost trimis înapoi de fiecare dată pentru o revizuire constituțională din cauza opoziției președintelui.

Președintele are la dispoziție o săptămână pentru a promulga noua lege, care ar putea intra în vigoare până în toamnă, a declarat presa portugheză. Noua versiune a legii prevede că eutanasia este autorizată numai în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei dizabilități fizice a pacientului”.

Rebelo de Sousa le-a cerut parlamentarilor să precizeze cine stabilește dacă un pacient este incapabil fizic de moarte asistată, dar parlamentarii au refuzat de această dată să modifice textul.
Întrebările ridicate de președinte pot fi abordate prin decrete de punere în aplicare, a spus Catarina Martins, liderul de extremă stângă.

Dar dezbaterea privind legalizarea eutanasiei este departe de a fi încheiată în Portugalia.

Cei care critică decizia de a legaliza moartea asistată medical regretă că problema nu a fost supusă unui referendum și speră că deputații din opoziție vor cere din nou Curții Constituționale să examineze proiectul de lege. Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva țări, inclusiv în țările Benelux și în Spania.

Editor: I.F.A.