You are currently viewing Un sfert dintre românii depistați cu hepatita B sau C, în regiunea de sud a țării, inclusiv în județul Dâmbovița, refuză să continue investigațiile

Un sfert dintre românii depistați cu hepatita B sau C, în regiunea de sud a țării, inclusiv în județul Dâmbovița, refuză să continue investigațiile

160.000 de persoane au fost testate, prin programul de screening al hepatitelor virale B și C, cel mai amplu de până acum, derulat în 12 județe din sudul României, printre care și Dâmbovița. Obiectivul inițial al Proiectului a fost testarea a 120.000 de persoane din județele aferente regiunilor Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Gorj). Acest obiectiv a fost atins chiar de la finalul anului 2022, fiind majorat ulterior până la 180.000. Campania de testare s-a derulat etapizat în cele 12 județe și va continua până la finalul lunii iulie 2023 în județele Ialomița și Vâlcea, respectiv până la finalul lunii septembrie în județele Gorj și Călărași.

Rezultatele testării inițiale (testul este unul simplu, se face în cabinetul medicului de familie, folosindu-se o probă de sânge din deget, iar în 15 minute este disponibil rezultatul) au arătat că din cei 3.464 de pacienți depistați ca având infecția cu virusul hepatitic B sau C, 2.183 au virusul hepatitic B (1,51% prevalență), 1.255 au infecția cu virusul hepatitic C (0,76% prevalență) și 26 coinfecția cu ambele virusuri hepatitice, B și C. În urma investigațiilor suplimentare, din rândul pacienților depistați cu virusul hepatitic B s-a evidențiat că un procent de 6,25% au și coinfecția cu virusul Delta.

Din păcate, un număr mare de pacienți care află că au infecția cu virus B sau C refuză, însă, să parcurgă drumul până la stadializare și inițiere a tratamentului.

„Aproape 25% dintre pacienții depistați refuză să vină în Centrele de Prevenție pentru continuarea investigațiilor, fie pentru că nu acceptă boala, fie de teama stigmatizării sau a gândului că afecțiunea lor ar putea fi aflată și de alte persoane apropiate. O parte dintre pacienții depistați aleg să meargă la spitalele locale, iar unii nu ajung din cauza unor afecțiuni asociate mai grave”, spun organizatorii.

Pentru a evita complicațiile infecției cu virus B, pacienții trebuie să știe că există posibilitatea vaccinării. Specialiștii recomandă vaccinarea la orice vârstă, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenție împotriva acestui virus.

Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS și își propune furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

Persoanele testate în cadrul proiectului sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior – LIVE(RO)1.

AUTOR: F.S.