You are currently viewing Guvernul va aproba, vineri, o ordonanță de urgență prin care va acorda profesorilor tichetele, în valoare totală de 2.500 de lei

Guvernul va aproba, vineri, o ordonanță de urgență prin care va acorda profesorilor tichetele, în valoare totală de 2.500 de lei

Purtătorul de cuvânt al guvernului a prezentat, joi seara, setul de măsuri pregătite la nivelul Executivului, pentru angajații din învățământ. Dan Cărbunaru a mai spus că singurele eventuale creșteri de salarii pentru profesori vor veni din 2024, după ce va intra în vigoare noua lege a salarizării.

Astfel, pentru 220 de mii de profesori si personal didactic auxiliar vor fi acordate două prime pentru cariera didactică, una în iunie, în valoare de 1.000 de lei și a doua în octombrie, în valoare de 1.500 de lei.

În ceea ce privește personalul nedidactic, veniturilor acestuia vor fi mărite în medie cu 9% şi se vor acorda două prime de câte 500 de lei, în iunie şi octombrie. Măsura vizează 55 de mii de angajaţi.

Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării. Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale. Noile legi ale educației arată că profesorii din zone defavorizate primesc o primă de cinci salarii, se plătește naveta„, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului.

Vă reamintim că tot joi, liderii de sindicate din Educație și-au exprimat  solicitările, după noi negocieri cu Guvernul.

Astăzi am înaintat clar cererile noastre – o creștere salarială de 25%, și să avem garanția fermă că debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie, că se va ține cont de sporuri, grade și așa mai departe. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a pozițiilor noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze. Trebuie să fie o majorare care să fie acceptata până la sfârșitul lunii decembrie. Rotativa trebuie să treacă în plan secund, și în prim-plan să fie educația. Protestele continuă, greva continuă, marți va fi un marș de protest, unde protestatarii vor pleca spre domnul Iohannis“, a declarat Marius Nistor, liderul sindicatului “Spiru Haret”.

De asemenea, sindicaliștii anunță un nou miting săptămâna viitoare, la Cotroceni.

Editor: I.F.A.