You are currently viewing Klaus Iohannis, despre greva profesorilor: Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă

Klaus Iohannis, despre greva profesorilor: Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Chișinău, că profesorii nu mai au niciun temei să continue greva, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului. Preşedintele a fost destul de dur la adresa dascălilor spunând că nu ar trebui să pună în pericol examenele de final de an.

Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. (…) După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis.

Reamintim că guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență, în ciuda faptului că liderii de sindicat au anunțat public că nu sunt de acord cu propunerea guvernului. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic, liderii de sindicat au respins propunerea și au cerut dublarea sumei.

După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.

În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.

Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime.

Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții în scris prin OUG că guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli care oricum oricum au considerat că a fost prea mult se vor întoarce la școală și bine fac.

Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege„, a transmis Iohannis.

Editor: I.F.A.