You are currently viewing Mircea Geoană: Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana

Mircea Geoană: Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, la Interviurile Digi24.ro, că amenințarea rușilor de a arunca în aer podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova face parte din războiul hibrid, informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova.

Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că nu sunt tentați și nu folosesc un arsenal de război hibrid, instigare la insubordonare socială și modul în care încurajează, în mod explicit, proteste împotriva Republicii Moldova, atacuri cibernetice. De multe ori însă este vorba despre o presiune psihologică. Astfel de declarații despre podul de la Giurgiulești, care leagă și România, fac parte dintr-un arsenal de presiune posihologică, de comunicare, și el face parte din războiul hibrid”, a mai explicat Mircea Geoană.

Luăm toate măsurile și lucrăm împreună cu Republica Moldova, pentru a le sigura acel minim de capabilități militare și de apărare antirachetă, de protecție cibernetică, care să-i facă mai robuști și mai rezilienți în fața unor astfel de atacuri. Este vorba de atacuri hibride și de un război informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova”, a mai spus el.

Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de Externe, printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab. De aceea, nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total, pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău”, a mai declarat Geoană.

Editor: I.F.A.