You are currently viewing Raed Arafat a prezentat raportul preliminar al intervenției pompierilor la exploziile produse la depozitul GPL ilegal din Crevedia

Raed Arafat a prezentat raportul preliminar al intervenției pompierilor la exploziile produse la depozitul GPL ilegal din Crevedia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat dumincă raportul preliminar al intervenției pompierilor la exploziile produse în 26 august la depozitul GPL ilegal din Crevedia.

ISU Dâmbovița a autorizat stația GPL în octombrie 2011. Ea avea o capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri. Pe 30 iulie 2020, în urma unei sesizări, ISU a făcut un control. A constatat că amplasamentul stației a fost schimbat și a retras autorizația.

Cu această ocazie, inspectorii au descoperit utilizarea unei pompe neomologate și au amendat firma cu 10.000 lei. După 2 luni, la un nou control inopinat, s-a constatat că stația funcționa în continuare. Au dat două noi amenzi – una de 30.000 de lei pentru că nu a fost închisă, alta, de 10.000 lei, pentru un nou sistem neomologat.

Pe 13 octombrie 2020, operatorul notifică ISU că punctul a fost închis. Raed Arafat susține că rolul ISU s-a finalizat din punct de vedere al legii.

În 26 august, ora 18.48, ISU a fost anunțat prin 112, la ora 18.48 că a existat o explozie urmată de incendiu la o locuință, nu la un depozit GPL. ISU Dâmbovița a fost primul anunțat de incendiu, ca urmare a arondării teritoriale.

A fost anunțat și ISU București-Ilfov, care avea un punct de intevenție în apropiere, la Buftea. La București au fost anunțate Buftea și alte subunități. Urmare a apelurilor multiple, dispeceratul ISU Dâmbovița suplimentează echipamentele și autospecialele.

Cel puțin unul din hidranți era fără presiune, așa că alimentarea cu apă s-a făcut prin navetă – mașinile mici alimentau mașinile mari. La 19:06 ajung primele echipaje ale Detașamentul Buftea.

Cu asta e clar că informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale. Prima sosire a fost la 19:06”, a arătat Raed Arafat.

Șeful turei de serviciu de la Buftea raportează că incendiul se manifestă violent la o casă și vede o cisternă incendiată. Dispune evacuarea populației de la 10 case, căutarea și salvarea eventualelor victime și localizarea incendiului pentru a nu ajunge la clădirile învecinate. Dispune, de asemenea, răcirea cisternelor. La 19:10 ajung și echipajele ISU Dâmbovița.

După primul eveniment, au fost identificate 8 victime, o persoană a intrat în stop cardio respirator și a fost transportată la spital, dar a intrat din nou în stop cardio-respirator și a murit.

Se cere sprijin suplimentar de echipamente, inclusiv ambulanțe și mașina cu roboți.

Având în vedere că, în eveniment, erau mai multe cisterne, s-a acționat pentru dispersarea gazului, pentru a nu se acumula gaze, și răcirea permanentă, pentru a compensa căldura și a reduce temperatura. Aceste măsuri au cumpărat timp, pentru că puteam vedea a doua explozie și mai devreme și poate și mai mare”, a mai arătat Raed Arafat.

La 19:30 sunt chemați la intervenție șefii operativi ai ISU Dâmbovița, iar două minute mai târziu e emis mesaj RO-Alert. La 19:39 e activat planul roșu la nivelul județului Dâmbovița.

Sunt evacuate persoanele pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați.

La 20:01, șeful ISU București-Ilfov preia comanda în sud (spre București -n.r.), validează măsurile stabilite anterior și dispune continuarea evacuării populației, protecția personalului propriu și trimiterea roboților.

Trei minute mai târziu, Raed Arafat ajunge la locul intervenției.

N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte. Conducerea intervenției, partea tehnică, este executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză. Nu a venit doctorul Arafat – care e civil – și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face.”, precizează șeful DSU.

Arafat spune că „a insistat foarte mult și a solicitat jandarmilor să fie foarte fermi în evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI – cei care nu erau pompieri.”

Crede că, altfel, la a doua explozie am fi avut zeci de civili răniți sau morți”, a mai precizat Raed Arafat.

S-a dispus amplasarea roboților și retragerea populției.

La 20:46 a fost cerută suplimentarea inclusiv cu echipaje și speciale ISU Prahova, înainte de a doua explozie. La 20.57 are loc a doua explozie și apar noi focare la vegetație uscată. Incendiul se extinde la mai multe case. La ora 21.00, la MAI s-a constituit celulă de criză, ulterior a ajuns la fața locului ministrul Predoiu.

S-a activat mecanismul de protecție civilă europeană. Nouă state au oferit 52 de locuri.

În acest moment, mai sunt internați 12 pompieri în România și 8 pompieri în străinătate. Unul dintre cei din străinătate ar trebui externat săptămâna viitoare, iar pompierul de la Milano are arsuri pe 80% din corp și un diagnostic foarte, foarte rezervat.

Editor: I.F.A.