You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA CELEI DE A XXII-A EDIȚII A SALONULUI EDITORIAL „ION HELIADE RĂDULESCU” – TÂRGOVIŞTE – 9 SEPTEMBRIE 2023

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA CELEI DE A XXII-A EDIȚII A SALONULUI EDITORIAL „ION HELIADE RĂDULESCU” – TÂRGOVIŞTE – 9 SEPTEMBRIE 2023

Inaugurarea acestei noi ediții a Salonului editorial la Târgoviște reprezintă un eveniment important pentru comunitatea noastră locală, deoarece are în centrul său celebrarea actului cultural, a cărții, ca cel mai important mijloc de a tezauriza și de a comunica valorile, creativitatea și efervescența spirituală în lumea noastră.

Chiar dacă spațiul virtual domină contemporaneitatea, cartea rămâne mijlocul privilegiat de a transmite credința, înțelepciunea și experiența noastră spirituală mai departe, în special către noile generații.

Cultura stă la fundamentul civilizației umane, al oricărei societăți, fiindcă ea conferă stabilitate, sustenabilitate și trăinicie, dar, mai mult, susține ființa umană în găsirea și urmarea propriului ei rost în viață. Fiecare generație își tezaurizează credința și trăirea prin intermediul cărții, care se constituie în punte între oameni și culturi, epoci și națiuni, ori tradiții spirituale.

Iar, acest lucru îl cunoaștem, aici, la Târgoviște, cel mai bine, deoarece orașul nostru- veche capitală munteană – este prima citadelă a tiparului de la noi și, în același timp, o cetate magnifică a culturii și a spiritualității ortodoxe și românești.

Dumnezeu inspiră tot ceea ce este bun și frumos, iar tot ceea ce este glorios în cultura umanității a fost creat de El, ca mărturie a măreției Sale, a colaborării cu ființa umană-cea mai importantă făptură a creației Sale, dar și pentru a susține teribila căutare umană după sens și iubire.

De aici decurge și datoria noastră de a susține actul cultural, de a face mereu o prioritate din promovarea valorilor credinței și ale neamului românesc prin intermediul cărții și de a lăsa moștenire celor de după noi, ceea ce am primit, îmbogățit de propria noastră strădanie!

Apreciez în mod deosebit colaborarea pe care Arhiepiscopia Târgoviștei o are cu Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște și, mai ales, cu doamna Prof. univ. dr. Erich Agnes, directorul acestei prestigioase instituții, ce în mod admirabil își îndeplinește nobila sa menire în cadrul comunității noastre locale.

Asupra tuturor invoc binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, rugându-L să ne dăruiască pace, ajutor și bucurie!

+NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit