You are currently viewing Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)”, pictat de Nicolae Grigorescu, revine în patrimoniul statului român

Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)”, pictat de Nicolae Grigorescu, revine în patrimoniul statului român

Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” al marelui pictor național, Nicolae Grigorescu, revine în patrimoniul statului român, anunță ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziționat, exercitându-și dreptul de preempțiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural național retrocedate în natură moștenitorilor de drept, în urmă cu câțiva ani, de la Muzeul Național de Artă al României.

Tabloul “Bretonă lucrând (La fereastră)” realizat în ulei pe lemn reprezintă o piesă de primă importanță în creația pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886). Este un succes faptul că, astăzi, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Național de Artă al României și după alți ani în care a făcut parte dintr-o colecție privată ca urmare a retrocedării, această operă de artă se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toți iubitorii de artă.

Este de subliniat faptul că, în patrimoniul cultural național, avem mai multe piese emblematice semnate de Nicolae Grigorescu, cu tema carelor cu boi. Foarte puține, însă, provin din seria vitré, care reflectă înaltele calități artistice la care ajunsese Grigorescu în acea perioadă.

Prin achiziționarea lucrării și revenirea acesteia acasă, în colecția Muzeului Național de Artă al României, reușim nu doar sa o reintroducem în circuitul public, ci și să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil„, a precizat ministrul.

Editor: I.F.A.