You are currently viewing Mugur Isărescu: Dezechilibrul fiscal-bugetar al României este principala problemă pe care o avem în prezent de rezolvat

Mugur Isărescu: Dezechilibrul fiscal-bugetar al României este principala problemă pe care o avem în prezent de rezolvat

Măsurile pe care Guvernul le va adopta și probabil le va anunța săptămâna viitoare vor trebui să păstreze coeziunea socială, a menționat vineri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform Agerpres.

Dezechilibrul fiscal-bugetar al României este în mod categoric şi recunoscut ca fiind principala problemă pe care o avem în prezent de rezolvat. Şi avem şi o presiune a timpului. Bineînţeles că nu este numai o chestiune, să spunem financiară sau fiscală, ca să o apropii de subiect, are o componentă de stabilitate politică – Guvernul trebuie să asigure în acelaşi timp stabilitatea politică. Are şi o componentă de coeziune socială. Măsurile pe care Guvernul le va lua, probabil le va anunţa săptămâna viitoare, vor trebui să păstreze coeziunea socială, să pregătească ţara pentru anul viitor de alegeri. Şi, bineînţeles, are componenta de stabilitate financiară, fiscală, bugetară. Cum se vor îmbina toate aceste lucruri? E, asta este arta Guvernului!”, a menționat Isărescu.

Mugur Isărescu a reclamat faptul că multe dintre ”dezbaterile care au loc pe problema reformei fiscale, indiferent cum se numește, se fac fără cifre”.

”Păi n-avem cum să discutăm fără cifre. Într-adevăr, problema şi soluţia va fi politică, dar baza trebuie să o constituie datele, cifrele, cu ele trebuie să lucrăm”, a adăugat acesta.

Guvernatorul BNR a participat vineri la evenimentul de lansate ”The Tax Institute”, primul think tank dedicat fiscalităţii, în incinta Băncii Naţionale a României. Cu această ocazie, s-a lansat primul studiu realizat de specialiştii The Tax Institute, intitulat ”Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015 – 2023)”.

Editor: I.F.A.