You are currently viewing BNR: Lansarea expoziției temporare „Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”

BNR: Lansarea expoziției temporare „Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 21 septembrie 2023 – 1 martie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României găzduiește expoziția temporară Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei în cadrul căreia publicul va putea admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice aparținând Colecției Numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial.

Prin intermediul exponatelor publicul va putea să realizeze o incursiune imaginară în lumea Greciei și Romei antice, în care miturile și eroii făceau parte din realitatea cotidiană.

Expoziția aduce o nouă perspectivă asupra banilor care, pe lângă funcțiile lor economice cu care fiecare dintre noi suntem familiarizați, pot fi și surse istorice de primă importanță sau pot avea calități artistice nebănuite.

În premieră în România vizitatorii vor putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.

O secțiune aparte în cadrul expoziției este cea intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care am expus, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Expoziţia poate fi vizitată începând din 22 septembrie 2023, în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.