You are currently viewing CAS Dâmbovița informează care sunt serviciile medicale de prevenție de care pot beneficia gratuit persoanele cu vârste între 18 și 39 de ani

CAS Dâmbovița informează care sunt serviciile medicale de prevenție de care pot beneficia gratuit persoanele cu vârste între 18 și 39 de ani

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița informează persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani că pot beneficia, în mod gratuit, de o serie de servicii medicale de prevenție. Printre acestea se numără efectuarea de analize de sânge: Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol, iar începând cu data de 1 iulie și Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, TGO, TGP, Determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS: Senologie imagistică, Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani, VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis.

În cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex. În cel mult 90 de zile de la prima consultație, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major).

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, peste un milion de asigurați erau incluși în programul național de diabet zaharat și aproape 18 mii în cel de boli cardio-vasculare.

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultații, cele mai multe în:
București – 959
Timiș – 330
Iași – 239
Arad – 139
Constanța – 127
În aceeași perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care: 3522 – Glicemie, 2563 – Colesterol seric total, 2774 – LDL colesterol ( cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare).

Într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651. Această tendință îngrijorătoare poate fi combătută prin prevenție.

„O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală.
Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie.”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

AUTOR: F.S.