You are currently viewing Sindicaliștii CAS Dâmbovița protestează, alături de colegii din țară. Aceștia nu lucrează cu publicul

Sindicaliștii CAS Dâmbovița protestează, alături de colegii din țară. Aceștia nu lucrează cu publicul

  • Post category:ACTUAL

În această dimineață, au debutat acțiunile de protest, la Casele de Asigurări de Sănătate din toată țara. Nemulțumiți de salarizare, sindicaliștii au declanșat aceste acțiuni pe perioadă nedeterminată, inclusiv în județul Dâmbovița, cu afectarea activității de relații cu publicul.

Sindicatul Independent Funcționari Publici Personal Contractual CAS Dâmbovița și Administrație Publica, afiliat Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate – Blocul Național Sindical, informează că, în perioada 02-30.11.2023, se vor desfășura acțiuni de protest la sediul instituției, ce au ca motiv politica salarială din cadrul CNAS și al caselor județene de asigurări de sănătate.

„În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluționate de autoritățile competente, vom declanșa demersurile legale pentru grevă generală în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, subliniază sindicaliștii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, aseară, că speră să existe înţelepciune şi din partea conducerii instituţiei, dar şi din partea salariaţilor, întrucât întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată. Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât cinci milioane de oameni contribuie la Fondul de Asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni.

Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”. Ministrul a afirmat că CNAS „este o instituţie-cheie”, pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele. „Sper să existe înţelepciune de ambele părţi, să găsească o soluţie, pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila.

AUTOR: F.S.