You are currently viewing Zeci de lebede, găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei din Piatra Neamț, din cauza gripei aviare

Zeci de lebede, găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei din Piatra Neamț, din cauza gripei aviare

Aproximativ 50 de lebede au fost găsite moarte pe apele lacului Bâtca Doamnei din Piatra Neamț. Autoritățile spun că există suspiciuni de gripă aviară. În zona a fost instituit un plan de măsuri pentru evitarea propagării bolii în rândul păsărilor de curte aflate în gospodăriile din apropiere.

Lebedele care au murit fac parte dintr-o specie care nu migrează. De obicei, lor li se vor adauga sute de alte exemplare care vin să ierneze pe lac.

Constantin Lipan-director adjunct al DSVSA Neamț a declarat că „din cauza că stau tot timpul…anul trecut 43 de cazuri, acum au început iar să apară, până acum 15 cazuri, se așteaptă că în următoarea luna să vină vreo 2500 de capete”.

Autoritățile recomandă evitarea contactului cu lebedele moarte, chiar dacă gripă aviara nu produce îmbolnăviri în rândul oamenilor, însă boală se poate transmite în rândul păsărilor de curte, din gospodării. Din această cauza a fost instituit și un perimetru de protecție aviară, în zona lacului.

Editor: I.F.A.