You are currently viewing DSP Dâmbovița derulează, în luna noiembrie, campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”

DSP Dâmbovița derulează, în luna noiembrie, campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”

În contextul creșterii obezității, în rândul copiilor și tinerilor, Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al Direcțiilor de Sănătate Publică, desfășoară pe parcursul lunii noiembrie campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteţ!”, campanie care se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice. Campania, derulată și de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acesteia pentru viitorii adulți.

Deși, ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții.

Pentru România, obezitatea este al patrulea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun și factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grași, băuturi îndulcite, carne roșie și procesată). Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. La noi în țară, Institutul Național de Sănătate Publică cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, a Inspectoratelor Școlare Județene și a școlilor urmărește identificarea comportamentelor și a factorilor de risc pentru o stare de nutriție precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutrițional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul inițiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) după o metodologie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Evaluarea stării de nutriţie se face după o metodologie standardizată pentru a aduce o mai bună înțelegere a progresului supraponderalității și obezității la copii la nivel naţional, precum și pentru a putea face corect comparații între țările Regiunii Europene a OMS. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3% (Raport Național România, 2020).

Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 și 2020 a evidențiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieților. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul băieților este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieții și 10% dintre fetele din aceeași grupă de vârstă suferă de obezitate.

Obezitatea este o problematică de luat în seamă atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate.

O alimentație bogată în legume și fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriță pe zi, încurajarea copilului să facă mișcare cel puțin 60 de minute în fiecare zi, toate sunt măsuri de intervenție aflate laîndemâna părinților pentru a preveni problemele de supraponderalitate și obezitate.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița reamintește părinților că ei sunt responsabili pentru ce și cât mănâncă copiii lor.

Copilul ar trebui să mănânce zilnic 5 porții de legume și fructe

Se recomandă 2-3 linguri de fibre alimentare în fiecare zi: cereale integrale, mazăre, linte, nuci, năut.

Apa este cea mai bună băutură!

Înlocuiți prăjiturile cu fructe, miere, semințe, nuci!

Cel mult jumătate de linguriță de sare!

Nu recompensați copilul cu alimente!

Fixați momentele când se serveşte masa, la ore fixe!

Reduceți timpul petrecut în fața ecranelor (TV, tableta, PC, telefon mobil)!

Stimulați copilul să fie activ! Copilul să se miște mai mult și să stea mai puțin!

AUTOR: F.S.