You are currently viewing Turiști bucureșteni ajutați de jandarmii montani dâmbovițeni

Turiști bucureșteni ajutați de jandarmii montani dâmbovițeni

COMUNICAT DE PRESĂ

Trei turiști au rămas înzăpeziți cu autoturismul la Piatra Arsă. Când și-au dat seama că sunt în pericol, aceștia au sunat la 112 și au cerut ajutor. S-a întâmplat ieri după-amiază, în jurul orei 17.00.

La caz s-au deplasat jandarmii montani de la Postul Zănoaga, însă, condițiile meteorologice nu le-au permis să înainteze cu autospeciala până în zona indicată de turiști, fiind nevoiți să continue drumul pe jos. Aceștia au aflat că cei trei bărbați, cu vârste între 25 și 45 de ani, au plecat cu autoturismul din București și intenționau să meargă în drumeție spre Vârful Omu.

Din cauza ninsorii, a vântului puternic și vizibilității scăzute, turiștii au fost nevoiți să abandoneze traseul și să se întoarcă la Piatra Arsă, unde și-au găsit mașina înzăpezită.

Fiind echipați pentru condiții de iarnă, jandarmii i-au însoțit aproximativ 1,5 km, până la mașina de serviciu. Ulterior, aceștia au fost transportați în condiții de siguranță până la cabana Dichiu. Totodată, autovehiculul rămas înzăpezit a fost deblocat cu sprijinul angajaților de la societatea Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița, iar turiștii și-au continuat deplasarea spre București.

Pentru evitarea unor situații de pericol adresăm turiştilor care doresc să se deplaseze la munte următoarele recomandări:

– înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia și condiţiilor meteorologice locale;

– să aveți autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiții de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată, etc.);

– să folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate, să urmăriţi marcajele de pe traseu și să nu vă abateți de la acestea;

– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Turiştii aflaţi în dificultate în zona de responsabilitate din Bucegii dâmbovițeni pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 sau numărul unic de urgenţă “112” pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

wetransfer_img-20240107-wa0004-jpg_2024-01-08_0723

play-rounded-fill

 

Informare, Relații Publice şi cu Publicul