You are currently viewing Ambasadorul SUA în România: orice ţară care trece prin alegeri în acest an este o ţintă pentru ruşi

Ambasadorul SUA în România: orice ţară care trece prin alegeri în acest an este o ţintă pentru ruşi

Acest risc există şi nu doar în România. Vedem cum Rusia foloseşte dezinformarea, influenţa malignă, tactici de intimidare în multe ţări, inclusiv în ţara mea, în Statele Unite. Aşa că da, cred că România – orice ţară care trece prin alegeri în acest an – este o ţintă pentru ruşi”, a declarat diplomatul american, într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro.

Diplomatul insistă că, pentru o bună educație a alegătorilor, trebuie o atitudine corectă din partea presei, care „să împărtăşească informaţii bune, să investigheze poveştile care se pot răspândi, să demonstreze dacă sunt adevărate sau nu.”

Dar, mai ales, „este important ca fiecare cetăţean, ca fiecare alegător să se gândească în mod critic la informaţiile pe care le aude”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Ambasadorul SUA a spus că prin intermediul rețelelor sociale „este foarte ușor să răspândești o minciună sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi determină să iasă în stradă și să protesteze”.

Şi vedem că acest tip de dezinformare este folosit pentru a încerca să divizeze oamenii, pentru a crea provocări, pentru a răspândi informaţii care nu sunt absolut deloc adevărate, care îi supără pe oameni. Aşa că, în mod cert, cred că România va fi o ţintă. Ţara noastră va fi o ţintă. Alte ţări vor fi o ţintă pentru acest tip de dezinformare. Cu toţii trebuie să lucrăm împreună – cetăţeni, guvernanţi, jurnalişti – pentru a încerca să contracarăm acest tip de efort al Rusiei”, a conchis Kavalec.

În contextul recentelor avertismente de la vârful SUA, NATO și UE privind pericolul rusesc în creștere, Kathleen Kavalec a declarat că „Rusia a fost și continuă să fie o amenințare”, iar „Ucraina trăiește această amenințare pe propria piele”.

Documentele NATO au identificat întotdeauna Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa NATO. Dar ceea ce este important, cred eu, este să recunoaștem că NATO există pentru apărarea noastră și pentru descurajarea Rusiei. Așa că astăzi, mai mult ca oricând, unitatea NATO, faptul că NATO se dezvoltă, faptul că NATO investește mai mult în propria apărare și în descurajare este cel mai puternic zid împotriva unui război ca acesta care se extinde”, a spus ambasadorul Statelor Unite la București.

Editor: I.F.A.