You are currently viewing Prefectul județului Dâmbovița, discuții cu directorii pe tema violenței în școli, „o rană în inima educației, o traumă care distruge încrederea și îngrădește visurile”

Prefectul județului Dâmbovița, discuții cu directorii pe tema violenței în școli, „o rană în inima educației, o traumă care distruge încrederea și îngrădește visurile”

Prefectul județului Dâmbovița a participat, astăzi, la două întâlniri de lucru cu directori de școli din municipiul Târgoviște și din zona Moreni, pentru a discuta despre un subiect, din păcate, extrem de actual. Este vorba despre violența în școli și despre modul în care aceasta poate fi prevenită și gestionată. „Nu putem permite ca inocența și siguranța copiilor noștri să fie zdruncinate de acte de violență”, a subliniat Claudia Gilia, cu acest prilej.

Nu putem sta nepăsători atunci când știm că în sălile de clasă există un monstru ascuns: violența în școală.
Cum vom privi în ochii copiilor dacă nu vom face nimic pentru a-l izgoni din școli și din viața multora? Este o realitate tristă și alarmantă pe care trebuie să o abordăm cu toată seriozitatea și hotărârea.
Din acest motiv, astăzi, am avut două întâlniri de lucru cu directorii de școli din Muncipiul Târgoviște, Municipiul Moreni, precum și cu cei din școlile din zona limitrofă Municipiului Moreni.
În cadrul întâlnirilor am analizat evoluția incidentelor de la începutul anului, am vorbit despre modul în care este pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acțiune, despre sistemele tehnice de securitate fizică și măsurile de pază umană.
Violența școlară este o rană în inima educației, o traumă care distruge încrederea și îngrădește visurile. Nu putem permite ca inocența și siguranța copiilor noștri să fie zdruncinate de acte de violență, indiferent că vin din partea altor copii sau angajați ai școlii.
Ce trebuie să știm este că nu suntem singuri în această luptă. Suntem o echipă puternică, alcătuită din școală, familie, autorități locale, centrale și comunitate. Împreună avem puterea de a schimba această realitate.
Elevii trebuie să știe că au un loc sigur unde să vorbească și să ceară ajutor atunci când simt că sunt în pericol.
Trebuie să învățăm copiii despre empatie, respect și non-violență. Astfel, le putem oferi abilități de rezolvare a conflictelor și le arătăm că există întotdeauna o cale pașnică de rezolvare a problemelor.
Comunitatea trebuie să fie un partener activ în protejarea și promovarea siguranței copiilor noștri.
Prin solidaritate și acțiune colectivă putem să combatem violența în școli și să oferim tuturor copiilor un mediu de învățare sigur și stimulant.
Ne-am luat angajamentul pentru un viitor mai bun pentru toți copiii noștri.
Mulțumesc tuturor partenerilor cu împreună cu care am derulat aceste activități:
Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, reprezentat de inspector școlar general, doamna Tudose Adriana;
Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, reprezentat de comisar-șef, domnul Polexe Viorel;
Biroul Siguranță Școlară, reprezentat de comisar Voiculescu Ioana, a transmis prefectul județului.

AUTOR: F.S.