You are currently viewing ”Unde ești, Adame?” – un film religios, cu multiple aprecieri, va rula miercuri, 27 martie 2024, la Târgoviște

”Unde ești, Adame?” – un film religios, cu multiple aprecieri, va rula miercuri, 27 martie 2024, la Târgoviște

La cinema „Independența” din Târgoviște va avea loc proiecția „Unde ești, Adame?”, un film în care realizatorii tac, lăsându-L pe Dumnezeu să vorbească. Acesta este oferit gratuit spre difuzare.

Inițiativa proiecției în premieră a avut-o Cenaclul „Sf. Simeon Noul Teolog” din cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, coordonat de Părintele Conferențiar Gheorghe Holbea.

Părintele conferențiar a explicat titlul filmului: „Este o întrebare care a fost pusă mai întâi de Dumnezeu atunci când Adam a crezut că se poate ascunde de Dumnezeu. Starețul Grigorie face referire la una din omiliile Sf. Simeon Noul Teolog despre nevoința de căință pentru toți creștini, adică dialogul lui Adam cu Dumnezeu după cădere. Partea centrală a acestei omilii este această taină a convorbirii lui Dumnezeu cu Adam, care ne privește pe fiecare dintre noi.”

Intriga filmului „Unde ești, Adame?”se desfășoară într-o veche vatră monahală – Dohiariu, așezată pe coasta de vest a muntelui Athos, o peninsulă din Marea Egee declarată Republică Monahală Autonomă și aflată în folosința exclusivă a monahismului ortodox răsăritean. Fenomenele naturii se împletesc armonios în succesiunea continuă a muncii și a rugăciunii, aliniindu-se într-o relație ritmică a omului cu natura, insinuând astfel raiul, după care tânjim cu toții din adâncul sufletului.

Protagonistul filmului este starețul mănăstirii – egumenul Grigorie, a cărui experiență duhovnicească acumulată, l-a încununat cu o cunoaștere profundă a sufletului omenesc și a râvnei acestuia către întoarcerea la starea specifică naturii omenești a lui Adam, dinainte de căderea în păcat.

În cadrul evenimentului care se va desfășura la Târgoviște, participanții vor avea ocazia să se întâlnească cu producătorul filmului, care va fi prezent în sală.