You are currently viewing Curtea Constituțională a respins contestația depusă de USR cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale în luna sepembrie

Curtea Constituțională a respins contestația depusă de USR cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale în luna sepembrie

Curtea Constituțională nu consideră că organizarea alegerilor prezidențiale în luna sepembrie aduce atingere Constituției, astfel că a fost respinsă contestația formulată de USR la legea adoptată în Parlament. Urmează ca actul normativ să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis care să-l promulge.

În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Într-un comunicat de presă CCR arată că modificarea criticată de USR realizează o redimensionare a intervalului în care urmează să fie organizate alegerile prezidențiale. Potrivit magistraților, acest lucru „nu pune în discuţie un element fundamental al dreptului electoral”.

Conform CCR, Comisia de la Veneţia a observat că există trei categorii de sisteme de determinare a stabilirii datei alegerilor. Potrivit magistraților, România face parte din cel de-al doilea sistem, unde data alegerilor este stabilită într-un cadru temporal strict determinat de Constituţie sau de legea electorală.

Legea criticată nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor, ci realizează o modificare de natură temporală în cadrul sistemului pentru care a optat legiuitorul român încă din anul 2004. Plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs se înscrie în coordonatele democraţiei constituţionale pentru a se asigura succesiunea firească a mandatelor, fără a se afecta caracterul plenar al mandatelor în curs. Între data anunţării alegerilor şi data alegerilor există o distanţă temporală rezonabilă pentru a permite tuturor factorilor politici interesaţi să se pregătească pentru competiţia electorală„, a explicat Curtea Constituţională.

Modificarea operată, extinzând intervalul temporal în care pot avea loc alegerile, nu reprezintă o reformă a legislaţiei electorale şi nu vizează un element de fond sau de substanţă a sistemului electoral. În consecinţă, Curtea a constatat că legea criticată respectă exigenţele constituţionale invocate”, a transmis CCR.

Editor: I.F.A.