You are currently viewing Procurorul general al României: în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut

Procurorul general al României: în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut

Într-un interviu acordat Digi24, procurorul general al României, Alex Florența, spune că autoritățile se confruntă cu o creștere exponențială a traficului de droguri ușoare, cum e canabisul, nu doar în România, ci și în întreaga Europă de Vest.

O altă preocupare majoră o reprezintă proliferarea drogurilor sintetice, ieftine, și care sunt tot mai accesibile copiilor și tinerilor. Alex Florența spune că aceste substanțe, provenind din Asia și având formule chimice variate, sunt greu de incriminat. Drogurile sintetice își schimbă permanent formula chimică și legile nu pot fi modificate în același ritm.

Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe și apare alta”, explică Alex Florența.

Procurorul general spune că portul Constanța e vulnerabil la traficul de droguri și a spus că e nevoie de investiții mai mari în echipamente de scanare și o prezență sporită a forțelor de poliție în acest port strategic.

Cred că trebuie în primul rând dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere, e o problemă pe care România a avut-o o lungă perioadă.

Avem nevoie, ca țară, să ratificăm convenția de monitorizare a containerelor și trebuie o prezență mult mai bună a polițiștilor în Portul Constanța, prin acest birou de combatere a crimei organizate, care să fie dotat și tehnic și ca resursă umană, pentru a putea acoperi mai bine fenomenul”, a declarat Alex Florența.

Legat de capacitatea instituțiilor penale de a combate traficul de droguri, procurorul Alex Florența spune că parchetele și poliția nu au suficienți angajați pentru a fi mai eficiente. Mai mult, legile sunt prea blânde. Aceste elemente combinate, spune procurorul general, fac ca traficanții să acționeze cu încredere în România.

În acest context, procurorul Florența afirmă că problema consumului de droguri nu poate fi rezolvată doar de instituțiile penale, în condițiile în care la DIICOT sunt doar 200 de procurori care să ocupă de acest domeniu. În aceeași măsură, spune el, e nevoie de educație.

Componenta educației este esențială și trebuie începută din primii ani de școală. Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles – în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut.”

Editor: I.F.A.