You are currently viewing Numărul de cazuri noi de rujeolă continuă să crească în România. Prezentări zilnice au loc și la Secția de Boli Infecțioase din Târgoviște

Numărul de cazuri noi de rujeolă continuă să crească în România. Prezentări zilnice au loc și la Secția de Boli Infecțioase din Târgoviște

Rujeola face ravagii în România. În prima săptămână din aprilie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat aproape 800 de cazuri noi de îmbolnăviri, majoritatea la persoane nevaccinate.

Și în județul Dâmbovița, medicii infecționiști de la Secția de Boli Infecțioase se confruntă cu un număr mare de prezentări ale pacienților afectați de acest virus, mulți dintre ei necesitând internare.

Medicii atrag atenția că această boală este extrem de contagioasă. În general, cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât forma bolii este mai gravă. Pojarul sau rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus. 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces.

Simptomele rujeolei
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul.

Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

AUTOR: F.S.