You are currently viewing Artele Spectacolului revin, la Târgoviște, în perioada 10-16 iunie în cadrul cele de-a XII-a ediții a Festivalului BABEL

Artele Spectacolului revin, la Târgoviște, în perioada 10-16 iunie în cadrul cele de-a XII-a ediții a Festivalului BABEL

BABEL, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului se întoarce la Târgoviște cu ediția a XII-a, în perioada 10-16 iunie. Tema de anul acesta este „conexiuni”, după cum a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, directorul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, Mihai Constantin Ranin. Managerul i-a invitat pe dâmbovițeni să descopere o cetate a destinelor culturale prin teatru, film, dans, spectacole de stradă, conferințe, ateliere, expoziții și multe alte evenimente și întâlniri ale artelor și creatorilor. Artiști din 30 de țări vor participa la evenimentul care pune Târgoviștea pe harta culturii, la fiecare început de vară.

„Pentru mine este interesant că Japonia vine cu două tipuri diferite de spectacole, coreenii deja ne-au obișnuit cu stilul lor de joc, total diferit de al nostru, pentru prima dată așteptăm să vină în România și Opera din Peking, care este un gen de spectacol, un gen teatral, mai apropiat de operetă, care amestecă textul cu cântecul (…) va fi foarte interesant pentru cei care vin la festival, să vadă acest tip de teatru, dar pentru că tot vorbim de conexiuni, pentru noi este foarte important să vedem în ce măsură cultura orientală a influențat-o pe cea occidentală și în ce măsură noi, astăzi, putem să influențăm culturile îndepărtate, orientale. Vreau să semnalez și prezența Teatrul Odin din Danemarca, fondat de Eugenio Barba, cred că ultimul supraviețuitor dintre oamenii mari de teatru ai lumii, care face un teatru de tip etnic (…) ideea a fost să aducem nume mari ale culturii mondiale la Târgoviște, pentru a marca locul, pentru că atunci când noi o să plecăm de aici, o să lăsăm un loc care înseamnă ceva, pentru Europa cel puțin, pentru România mai puțin, pentru că aici sunt foarte multe orgolii, mai ales în lumea artistică, dar noi ne-am făcut datoria până la capăt. Foarte puține au rămas de adus, la Târgoviște. În aceste 12 ediții de Festival Babel și în cele pregătitoare, am adus oameni importanți”, a subliniat MC Ranin.

Programul va fi unul foarte dens, în care se vor regăsi deopotrivă piese de teatru, filme, momente muzicale, dar și spectacole de stradă. La acest capitol, trebuie menționate companiile din Italia, care vor prezenta, pentru prima dată la Târgoviște spectacole de dans vertical pe clădire (Casa Sindicatelor).

Urmează așadar zile pline de suprize, pentru iubitorii artei dramatice, în cadrul BABEL, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului, eveniment organizat de Teatrul „Tony Bulandra” și finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și de Ministerul Culturii din România.

AUTOR: F.S.