You are currently viewing UE acuză Meta că încalcă legislația digitală prin taxarea utilizării rețelelor sociale fără reclame

UE acuză Meta că încalcă legislația digitală prin taxarea utilizării rețelelor sociale fără reclame

Meta, compania care deține Facebook, a fost acuzată că încalcă noile norme europene privind concurența digitală din cauza modelului său publicitar ”pay or consent”, potrivit CNN.

La sfârșitul anului trecut, Meta (META) a lansat un serviciu numit „Abonament pentru nicio reclamă”, care permite utilizatorilor europeni de Facebook și Instagram să plătească până la 12,99 euro (14 dolari) pe lună pentru versiuni fără reclame. Alternativa este de a accepta versiuni cu reclame personalizate.

Comisia Europeană a afirmat luni într-o declarație că, în opinia sa preliminară, „această alegere binară forțează utilizatorii să consimtă la (utilizarea) datelor lor personale și nu reușește să le ofere o versiune mai puțin personalizată, dar echivalentă a rețelelor sociale Meta”.

În cazul în care concluziile provizorii ale investigației Comisiei sunt confirmate, UE ar putea aplica companiei Meta o amendă echivalentă cu 10% din venitul său anual global, în conformitate cu Legea privind piețele digitale. Pe baza rezultatelor companiei din 2023, suma s-ar ridica la 13,5 miliarde de dolari.

Abonament pentru nicio reclamă” urmează direcția celei mai înalte instanțe din Europa și este conformă cu DMA”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.

„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm dialogul constructiv cu Comisia Europeană pentru a încheia această anchetă”.

Editor: IFA