La invitaţia Parlamentului European, Ursula von der Leyen se va întâlni miercuri dimineaţă cu preşedinta Roberta Metsola şi cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European pentru a le prezenta viitoarea echipă de comisari europeni, dominată în mare parte de propuneri din partea Partidului Popular European, cea mai mare forță politică din Parlament, din care provine von der Leyen.
“Acest schimb de opinii la Conferinţa preşedinţilor va deschide calea pentru iniţierea procesului de audiere odată ce Parlamentul European va primi întreaga documentaţie necesară”, a precizat purtătoarea de cuvânt a legislativului de la Bruxelles și Strasbourg, Delphine Colard, potrivit EFE, informează Agerpres.
„Competenţa şi experienţa” candidaţilor vor fi luate în considerare în repartizarea responsabilităţilor pe portofolii şi pentru a asigura “echilibrele”, în special cele “geografice şi de gen”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.
Potrivit publicației Die Welt, Ursula von der Leyen va numi ca vicepreşedinţi executivi pe italianul Raffaele Fitto (vicepreședinte executiv pentru coeziune, economice și redresare post-pandemie), pe actualul comisar pentru piață internă, francezul Thierry Breton (vicepreşedinte executiv responsabil de industrie şi autonomia strategică), pe actualul vicepreședinte pentru economie, letonul Valdis Dombroviskis (vicepreședinte executiv responsabil de extindere şi reconstrucţia Ucrainei) şi pe comisarul propus de Spania, Teresa Ribera Rodriguez (vicepreședinte executiv pentru tranziţie climatică și digitală).
România, prin propunerea Roxanei Mînzatu, ar putea primi portofoliul locurilor de muncă, drepturilor sociale și locuințelor.
Pozițiile de vicepreședinți cu influență vor fi întregite de fostul prim-ministru al Estoniei, Kaja Kallas. Aleasă Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate de liderii statelor membre, Kallas (Renew Europe) va ocupa și o poziție de vicepreședinte în cadrul Comisiei, conform tratatelor.
Un post de vicepreședinte va primi și slovacul social-democrat Maros Sefcovic, aflat în fața celui de-al cincilea mandat de comisar european în care va fi responsabil pentru administrație, implementare, simplificare și relații interinstituționale.
Portofoliile din cadrul Comisiei ar putea fi distribuite astfel:
Austria (Magnus Brunner, PPE – servicii financiare)
Belgia (Hadja Lahbib, Renew Europe – afaceri interne)
Bulgaria (Ekaterina Zaharieva, PPE – gestionarea crizelor și ajutor umanitar)
Cehia (Josef Sikela – energie)
Cipru (Costas Kadis, PPE – Mediterana)
Danemarca (Dan Jorgensen, PES – politică climatică internațională)
Finlanda (Henna Virkkunen, PPE – tehnologie)
Grecia (Apostolos Tzitzikostas, PPE – transport)
Irlanda (Michael McGrath, PPE – inovare)
Lituania (Andrius Kubilius, PPE – securitate, industria apărării și spațiu)
Luxemburg (Christophe Hansen, PPE – agricultură)
Malta (Glenn Micallef, PES – egalitate, tineri și echitate inter-generațională)
Olanda (Wopke Hoekstra, PPE – comerț și securitate economică)
Polonia (Piotr Serafin, PPE – buget)
Portugalia (Maria Luis Albuquerque, PPE – pescuit)
România (Roxana Mînzatu, PES – locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe)
Slovenia (? – sănătate)
Suedia (Jessika Roswall, PPE – piață internă).
Editor: IFA