You are currently viewing Programele de doctorat se pot organiza cu frecvenţă, cât şi cu frecvenţă redusă

Programele de doctorat se pot organiza cu frecvenţă, cât şi cu frecvenţă redusă

Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.

Suplimentar, în contextul începerii anului universitar 2024 – 2025, s-a dorit şi clarificarea aspectelor ce ţin de forma de organizare a studiilor universitare de doctorat ştiinţific / profesional, inclusiv a aspectelor care vizează categoriile de studenţi doctoranzi care beneficiază de bursă în cadrul studiilor de doctorat. Conform noilor reglementări, doctoratul ştiinţific are ca finalitate producerea de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional, pe baza unor metode ştiinţifice şi poate fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă sau cu frecvenţă redusă”, a informat miercuri Ministerul Educaţiei.

De asemenea, s-a stabilit că doctoratul profesional, în toate domeniile, inclusiv în învăţământul universitar dual, poate fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă sau cu frecvenţă redusă.

Totodată, au fost aduse nuanţări în ceea ce priveşte accesul în cariera didactică şi de cercetare: atât doctoratul ştiinţific, cât şi doctoratul profesional constituie bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi cercetare.

În ordonanţă se reglementează faptul că granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul ştiinţific / profesional organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă şi nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul ştiinţific / profesional organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Intervenţia este generată şi de faptul că forma de organizare a studiilor universitare de doctorat, respectiv categoriile care pot beneficia de burse doctorale trebuie reglementate în mod clar înainte de efectuarea demersurilor privind fundamentarea cifrei de şcolarizare, atribuţie ce-i revine Ministerului Educaţiei. Aşa cum se cunoaşte, Ministerul Educaţiei are obligativitatea iniţierii procedurilor privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2025 – 2026, iar instituţiile de învăţământ superior au obligativitatea, potrivit Legii Învăţământului Superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, de a face publice condiţiile de admitere, în fiecare an, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea examenului de admitere”, a precizat sursa citată.

Editor: IFA