Două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost rupte. În cazul unuia, experții au identificat “o avarie fizică”, în timp ce la al doilea nu a fost stabilită cauza, dar autoritățile nu exclud posibilitatea unor “acțiuni de război hibrid”.
Prima avarie a fost identificată duminică la un cablu de internet prin fibră optică dintre Lituania și Suedia, iar aceasta a fost pusă pe seama unui factor fizic, iar nu pe defectarea echipamentului.
Celălalt cablu face legătura între Helsinki și orașul german Rostock, unde NATO și-a deschis luna trecută un cartier naval la Marea Baltică. Acesta din urmă poartă denumirea de C-Lion și se întinde pe 1.200 de kilometri. Porțiunea afectată se află la 60-65 de mile marine de cablul dintre Suedia și Lituania, conform unei localizări realizate de CNN.
Nu este clar ce a provocat avaria la cel de-al doilea cablu, întrucât nu a fost încă efectuată o inspecție în teren. Totuși, miniștrii de Externe din Finlanda și Germania s-au declarat profund îngrijorați de incident și nu au exclus posibilitatea unei acțiuni de război hibrid, un termen care se referă și la acte de sabotaj: “faptul că un astfel de incident ridică imediat suspiciuni de deteriorare intenționată spune multe despre vremurile pe care le trăim. O anchetă amănunțită este în curs de desfășurare. Securitatea noastră europeană nu este amenințată doar de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci și de acțiunile de război hibrid ale actorilor rău intenționați”.
Cele două incidente au avut loc la câteva săptămâni după ce SUA au avertizat că au observat o creștere a activității militare a rușilor în jurul unor obiective de infrastructură submarină. În urmă cu două luni, doi oficiali americani au declarat pentru CNN că nu exclud posibile acte de sabotaj din partea Rusiei, iar, săptămâna trecută, o navă rusească de spionaj a fost escortată de marina britanică din Marea Iralndei, după o săptămână de monitorizare, în care a navigat în zonele de conectare ale cablurilor submarine dintre Irlanda și Franța, și dintre Europa și SUA.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a declarat că incidentul nu este considerat un accident, ci ar putea fi, de fapt, un act de sabotaj. Oficialul german a spus:
“Nu vreau să cred în versiunile conform cărora au fost ancore care au provocat întâmplător daune asupra acestor cabluri. Trebuie să concluzionăm, fără să știm exact cine a făcut-o, că este vorba de o acțiune hibridă și, de asemenea, trebuie să presupunem – fără să știm – că este vorba de sabotaj”.
Editor: IFA