You are currently viewing Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și a lui Yoav Gallant

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și a lui Yoav Gallant

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării din Israel, Yoav Gallant, sunt vizați de mandate de arestare emise joi, 21 noiembrie, de Curtea Penală Internațională. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, relatează agenția de presă Reuters și ziarul britanic The Independent.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi lideri israelieni de rang înalt şi a unui lider Hamas nu sunt „politice”, transmite News.ro. El a declarat că deciziile Curţii ar trebui respectate şi puse în aplicare.

Yolanda Díaz, ministrul muncii din Spania şi unul dintre vicepremierii ţării, a postat un mesaj pe BlueSky şi X în care împărtăşeşte vestea emiterii mandatelor de arestare. „Mereu de partea justiţiei şi a dreptului internaţional”, se spune în mesaj. „Genocidul poporului palestinian nu poate rămâne nepedepsit”, adaugă ea. Guvernul spaniol de coaliţie condus de socialişti a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai acţiunilor militare ale Israelului în Gaza.
Judecătorii CPI au emis un mandat de arestare şi pe numele liderului aripii armate a Hamas, Mohammed Deif, deși Israelul l-a declarat mort într-un atac israelian lansat în iulie asupra Fâşiei Gaza.
Netanyahu şi alţi lideri israelieni au condamnat cererea procurorului-şef al CPI, Karim Khan, de emitere a mandatelor de arestare ca fiind ruşinoasă şi antisemită. Preşedintele american Joe Biden l-a criticat, de asemenea, pe procuror şi şi-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas.

Israelul a reacționat prin ministrul israelian de Externe, Gideon Saar:

Aceasta este o zi neagră pentru (CPI), care şi-a pierdut orice legitimitate de a exista şi de a acţiona”.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015.

Editor: IFA