Românii ies astăzi la vot, pentru a-și alege președintele, pentru următorii 5 ani. Un număr de 18.968 de secţii de votare au fost amenajate în țară, pentru scrutinul electoral, de astăzi, a anunțat AEP, 434 dintre acestea, în județul Dâmbovița. În diaspora au fost deschise 950 de secții de votare, cu 35 mai multe față de alegerile europarlamentare din vară.
Peste 350.000 de români au votat în prima jumătate de oră la secțiile din țară, majoritatea dintre ei pe liste suplimentare. Și în județul Dâmbovița, până la ora 7.30 au mers la urne peste 4500 de votanți cu drept de vot, dintre care aproximativ o mie pe liste suplimentare.
Reamintim că, în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în afara granițelor.
În cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
Alegătorii sunt nevoiți să prezinte un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv unul dintre următoarele documente: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Sunt considerate buletine de vot valabile dacă îndeplinesc următoarele condiții:
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
AUTOR: F.S.