Valul de viroze, prezente atât de frecvent în ultima perioadă, de la laringită, pneumonii interstitiale, până la tuse convulsivă și o multitudine de cazuri de hiper-reactivitate bronșică sau astm, i-a pus din nou pe părinți în fața dilemei „Să utilizez sau nu suplimente pentru creșterea imunității copilului meu?”, „Sunt mai eficiente mijloacele naturiste?” „Ce pot face pentru a-mi ajuta copilul?”. Cât este mit și cât realitatea în toate informațiile care se vehiculează pe acest subiect, în ce măsură îi putem ajuta pe cei mici să-și întărească sistemul imunitar și prin ce metodă, explică medicul pediatru Felix Georgescu.
„În primele luni de viață deosebit de importantă este imunitatea câștigată de la mamă și alăptarea la sân. După vârsta de 6 luni bebelușul începe să își dezvolte imunitatea proprie, dar până la vârsta de un an există un risc mai mare de face infecții. Sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui. Atunci sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de infecții, așadar, de a-l ajuta să rămână sănătos.
Pe măsură ce bebelușul va crește, va ieși din ce în ce mai mult din casă și va interacționa cu medii noi, își va face noi prieteni. Aceste interacțiuni înseamnă, totodată, și o expunere la o mulțime de noi germeni. Expunerea la aceste infecții comune ce pot apărea, are un rol important în formarea unui sistem imunitar puternic.
Ce putem face să întărim imunitate copiilor noștri?
Alăptarea nou-născutului cel puțin 6-12 luni.
Vaccinarea – vaccinarea salvează vieți.
O alimentație echilibrată și sănătoasă – respectarea meselor principale, alimente bogate nutrițional și de calitate, bogate în vitamine și minerale.
Un somn de calitate – respectarea orelor de somn, calității și duratei somnului.
Expunerea treptată la mediul înconjurător. Cu cât copilul dvs interacționează mai mult cu natura, cu atât va avea o imunitate mai bună! Lăsați copiii sa iasă afară, sa se joace, să alerge, să socializeze, să simtă aerul rece al iernii.
Feriți-vă copiii de stresul certurilor în familie. Dacă aveți o discuție mai complicată, desfășurați această „acțiune” departe de urechile și ochii copiilor.
Petreceți timp de calitate alături de copiii dvs, nu faceți rabat de la îmbrățișări și pupături. Fiți copii alături de ei. Creșteți-le încrederea și stima de sine și pregătiți-i mental pentru ziua de mâine.
Mergeți cu copiii dvs la controale periodice la medicul pediatru pentru evaluarea stării de sănătate.
Găsiți copiilor dvs un mic prieten blănos, având grijă să îl deparazitați periodic. A fost demonstrat științific că micuții care petrec timp cu un animăluțde la vârste fragede au risc mai scăzut de a dezvolta alergii și sindrom de hiper-reactivitate bronșică sau astm.
Administrați antibiotice doar la recomandarea medicului și în dozele corecte.
„Inchiderea într-un glob de cristal” și ferirea copilului de germeni nu este o soluție. Imunitatea se câștigă.
Diferite substanțe mai mult sau mai puțin naturale (medicament, supliment) – nu fac minuni, dar merită încercat.
Rețineți că integrarea copilului în colectivitate (creșă) mai devreme de vârsta de 3 ani nu prezintă niciun avantaj, din contra – sistemul imunitar și așa destul de firav al micuților dvs va fi bombardat de o mulțime de tipuri de germeni (virusuri, bacterii, etc). Și nu numai că sunt multe tipuri, dar sunt și în cantitate mare. Pentru că una este să te întâlnești în parc pe tobogan în aer liber cu un copilaș și să faci schimb de câțiva germeni și alta este să stai închis într-un spațiu de 30-40 de metri pătrați cu 20 sau chiar 35 de copii, fiecare cu „bagajul său” de virusuri și bacterii.
Așa că, dacă aveți variante, din punct de vedere al imunității este un avantaj ca micuții dvs să stea acasă până la vârsta de 3 anișori.
Nu uitați: pregătirea copiilor pentru o viață sănătoasă începe cu părinți informați și implicați. O imunitate puternică se construiește cu răbdare și dedicare, iar familia joacă un rol esențial în această călătorie”, subliniază pediatrul Felix Georgescu într-o postare publicată pe pagina sa de socializare.
AUTOR: F.S.